torsdag 30 juli 2009

Klarsynta socialdemokrater om friskolor

Friskolorna har kommit för att stanna! Vi socialdemokrater måste sluta att motarbeta dem!

Så modigt uttalar sig sex ledande socialdemokrater från Mälardalen i en debattartikel i DN. Artikeln är ett tydligt svar till de andra röster som nyligen krävt vinstförbud för friskolor och andra företag inom välfärdssektorn.

Artikelförfattarna skriver att: "Den friskolereform som drevs igenom i början på 90-talet utformades på ett sätt som garanterar den allmänna tillgängligheten och finansieringen. Alla barn, oavsett föräldrarnas inkomst och var de kommer ifrån, har möjlighet att välja en friskola."

Debattörerna tillhör en yngre generation socialdemokrater som kommer att driva en positiv syn på friskolorna på kommande partikongress. De framför flera argument mot ett vinstförbud, bl a: "Vi har dock svårt att se poängen med att det är acceptabelt att göra vinst på att bygga en skola men inte att driva den. Det är samma skattepengar som betalar båda."

Det kan bli en spännande partikongress. Vad säger Mona Sahlin i frågan?

Wolodarski ute och cyklar

Den vanligtvis så klarsynte Peter Wolodarski har tagit en rejäl cykeltur ut i spenaten i debatten om omskärelse.

I ett signerat inlägg i Stockholms förstadrake går han till attack mot de som vill jämföra manlig och kvinnlig omskärelse. Detta eftersom manlig omskärelse är "medicinskt motiverat".

Det skulle vara intressant att få veta Peters synpunkter på...
  • Om man kan belägga att kvinnlig omskärelse har positiva medicinska effekter, är han då beredd att försvara att den görs?
  • Om det är mer principiellt riktigt att skära bort delar av pojkars kroppar än av flickors kroppar?
  • Vad en pojke eller man som blivit omskuren som spädbarn och inte alls trivs med detta ska göra åt saken?
  • Om det finns fler delar av kroppen han anser att det är medicinskt motiverat att skära bort på små barn?

Ovisst val i västerled

Inför valet i september har statsministerns parti starkt stöd i opinionsmätningarna. Men det går sämre för de mindre koalitionspartierna, vilket ger oppositionen ett litet övertag. Samtidigt är det oklart vilken politik som egentligen kommer att föras vid ett regeringsskifte.

Nej, det är inte en ett-år-för-tidig rapportering inför det svenska riksdagsvalet. Texten syftar på det stundande valet den 14 september i vårt rika grannland väster om kölen. Norge.

I Norge styr sedan fyra år en koalition mellan arbeiderpartiet (s), socialistisk venstreparti (sv) och det norska senterpartiet (sp). Jens Stoltenberg (s) och hans kompisar lyckades locka över sp till vänstersidan i samband med förra valet och kunde bilda en rödgrön regering.

Arbeiderpartiet har god uppslutning i opinionen, men alltså i nuläget ingen samlat stöd för en ny regeringsperiod. Man utstrålar också en viss stress i EU-frågan, som väckts till liv av den isländska ansökan om att få bli medlemmar. Det finns inget stöd för att ansöka om EU-medlemskap från de andra regeringspartierna, däremot från det borgerliga oppositionspartiet Höyre.

Det stora oppositionspartiet är det populistiska Fremskrittspartiet, lett av Siv Jensen, som hittills inte blivit insläppt i en norsk regering. Vissa mätningar pekar på det bästa valresultatet någonsin på runt 25 % av rösterna. Man passar i EU-frågan och flirtar med främlingsfientliga strömmningar, senast genom att vilja flytta den norska flyktingmottagningen till Afrika.

Borgerliga Höyre är långt från uppslutningen under Kåre Willochs dagar på 1980-talet och lever i Fremskrittspartiets opinionsskugga på runt 15% av rösterna. Ändå är det Höyre som spås vara regeringsbärande i en ny regering. Partiledaren Erna Solberg ägnar lika mycket energi åt att angripa Fremskrittarna och Jensens bristande ledarskap som att opponera mot den rödgröna regeringen.

Senterpartiet i Norge är numera något helt annat än sin namne i Sverige, och har tagit ställning för en ny mandatperiod med vänsterblocket. Norska LO har givit Sp en halv miljon kronor i kampanjstöd. Partiet är på krigsstigen mot allehanda rovdjur i det norska landskapet; vargar, björnar, järvar, lodjur och örnar lever farligt där Sp drar fram.

Vänsterorienterade SV får svårt att upprepa tidigare valframgångar och de mindre borgerliga partierna Venstre och Kristelig Folkeparti hoppas på en regeringsmedverkan från en plattform på vardera 5-7 % av rösterna.

Men mycket kan hända på de drygt 40 dagar som återstår till Stortingsvalet i september.

torsdag 23 juli 2009

Eberhard retar gallfeber på mediavänstern

Psykiatrikern David Eberhard fortsätter att sätta sina vassa fingrar på Välfärdssveriges ömma punkter. För några år sedan kom den tankeväckande boken "I trygghetsnarkomanernas land" och nu ligger "Ingen tar skit i de lättkränktas land" på försäljningslistorna.

Eberhard går till storms mot vår kombination av gudalik tilltro till mamma staten och att framställa oss själva och andra som illa behandlade offer i alla möjliga situationer.

Detta lämnar givetvis storstatskramarna på vänsterkanten ingen rast eller ro. Igår var det Ann Charlott Altstadt, tidigare bl a ledarskribent på Flamman, som laddade sina stora kanoner på Aftonbladets kultursida.

Vad är det då för argument hon framför mot Eberhards tankar? Mer än att de är "borgerlig mainstream"? Inte många.
 
Men desto fler verbala påhopp och förklenande omdömen. Eberhard står för "illa skrivna missförstånd" "infantila korthuggna utrop" och han är enligt  Altstadt en "intellektuell charlatan" en "kvacksalvare" och dessutom "en nyttig idiot".

Detta sätt att förringa meningsmotståndaren brukar Gudrun Schyman och andra feminister kalla för "patriarkal härskarteknik". Med detta beteende kanske går för sig när det är en vänsterkvinna som ger sig på en man med liberala tankar?

Flummare utan folkligt stöd

I helgen utropades en aktionsdag för legalisering av cannabis. Evenemanget skulle gå av stapeln i självaste Rålambshovsparken i Stockholm. Ett syfte var enligt en av deltagarna att "visa att vanliga människor röker gräs".

Sverige har länge varit förskonat från det omfattande knarkrökeri som är vanligt förekommande i många andra västländer. Den restriktiva narkotikapolitiken har ett starkt stöd i folkopinionen.

Men missbruket finns, och skördar tyvärr sina offer. En omfattande studie som Karolinska Institutet genomfört av 720 injektionsnarkomaner i Stockholmsområdet publicerades i början av sommaren. För 70 % av narkomanerna var THC - cannabis, hasch eller marijuana - vägen in i missbruket.

De bloss som framställs som så oskyldiga kan alltså leda till ett livslångt elände.

Som väl är saknar cannabisivrarna - än så länge - folkligt stöd. Endast ett 30-tal personer kom till Rålis för att röka på.

onsdag 15 juli 2009

Lumbarda - en skön idyll

Vår energiska storfamilj har denna sommar upptäckt ett hänförande smultronställe i möjligheternas Europa. Platsen är den lilla fiskebyn Lumbarda på ön Korcula i den kroatiska arkipelagen.

Några timmars bil- eller buss- eller båtresa från Dubrovnik eller Split och en kvarts färjeöverfart från Orebic så är du på den gröna varma ön Korcula. Lumbarda ligger bara en halvmil från huvudorten som har samma namn som ön, Korcula.

Landskapet och utsikten är helt enkelt bländande. Det rena turkosskimrande adriatiska havet med små grönskande öar inramas av mäktiga bergstoppar på det nära fastlandet. Badvattnet är ljuvligt varmt, riktigt salt och sant livgivande. Vågorna smeker mjukt de många sand- och stenstränderna. Vindpustarna mildrar den adriatiska hettan till lagom styrka.

Det finns några fler utsocknes turister i Lumbarda, men de vänliga kroaterna sätter sin prägel på folklivet. Börjar man bara samtalen med ett artigt "Dober dan" (goddag) och avslutar med "Hvala" (tack) så dyker man rakt in i den lumbardiska harmonin.

Det finns riktigt bra restauranger med besjälad personal och lokala anrättningar till mycket rimliga priser. Några matställen tillreder enbart lokala råvaror, egen fångad fisk och eget odlat vin. Zure i Lumbarda och Mate i Pupnat är restauranger du drömmer om att få återvända till.

Det lokala vita vinet GRK är en riktig höjdare för en småtorr gom. Vill du istället ha en rejäl bira är de lokala märkena Karlovacko, Ozujsko och Lasko suveräna törstsläckare. 

Det går bra att boka ditt boende på Lumbarda redan hemma i Norden . Har du inte bokat boende tidigare kan du hitta ett överflöd av rum eller lägenheter "apartman".

Skulle du tröttna på att bada, ta det lugnt och äta gott finns det gott om kulturhistoria och storslagna naturscenerier att beskåda. Badviken Pupnatska Luka med en hisnande nedfärd längs slingrande serpentinvägar tar andan ur dig. Den historiska staden Korcula med torn, murar, prång och kyrkor har samma slags magiska atmosfär som storsyrran Dubrovnik. 

Ett par kvällar i veckan kan du beskåda svärddansen inne i Korcula - en dans som tidigare fanns runt hela Medelhavet, men nu dansas enbart av de korculier som själva fört denna tradition vidare i mer än 400 år.

Du kan hyra båt, åka på korta och långa båtturer, hyra cyklar och svettas längs markerade cykelleder, handla färsk frukt och grönsaker på den lokala marknaden eller mingla på Lumbardas egen bybarbeque en ljum kväll. Är du morgonpigg kan du köpa egen färsk fisk på Korculas egen fiskmarknad från klockan sex på morgonen.

Det finns bara ett stort problem med att resa till Lumbarda och Korcula. Du vill inte åka därifrån.