lördag 30 maj 2009

Dagens David Eberhard

"Staten kan inte ges rätt att styra saker som den enskilde har möjlighet att ta eget ansvar för. I USA är det ett sjukt rättssystem som tar ansvaret från medborgarna. Här är det överstatliga dekret från EU eller statliga påbud från olika myndigheter. Vi får en befolkning som skyller alltmer på andra."

"För att befolkningen ska må bättre är det därför klokare att staten minskar sitt ansvar för dem. En åtgärd som för de flesta i befolkningen skulle ge en omedelbar psykisk lindring. Det är nämligen oerhört hospitaliserande och obehagligt att känna sig idiotförklarad"

Ur boken "I trygghetsnarkomanernas land"

Dagens ungdom...

”Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoritet, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta. De unga reser sig inte längre upp när äldre personer kommer in i ett rum. De säger emot sina föräldrar, skryter på bjudningar, glufsar i sig efterrätten vid matbordet, lägger benen i kors och tyranniserar sina lärare.”


Detta menade Sokrates, för mer än 2.400 år sedan...

måndag 25 maj 2009

Vad kan vi lära oss av Susan?

Den skotska skönsångerskan Susan Boyle fortsätter att knocka det brittiska folket. Nu har den ogifta, okyssta 48-åringen gått till final i TV-showen  "Britain´s got talent".

Susan, som blev grovt pikad av juryn och utskrattad av publiken strax före sitt första framträdande, trollband hela drottningariket med sin röst vid första tävlingen. Och i semifinalen gick hon fram ohotad och fick 14 miljoner röster. Nu är hon storfavorit i den kommande finalen och ständigt uppvaktad av alla upptänkliga media.

Vad kan vi lära oss av Susans succé? Säkert massor. Här är några tankar från Hässelby.
  • Det lilla miraklet i livet finns och väntar på oss där vi minst anar det. Det gäller bara att öppna sinnena.
  • En sorg fyller mitt hjärta när jag tänker på den spefulla reaktionen innan Susan började sjunga. Varför ska vår värdering av andra människor i så hög grad grundas på vad de presterar?
  • Susan personifierar den inneboende kraft och förmåga som, på olika sätt, finns inom varje människa. Vi behöver alla frigöra oss från våra förutfattade meningar och inplaceringar av andra i standardiserade fack för att ta till oss den.
Och inte minst handlar det om, som Susan visat - att våga språnget. Rakt ut i det okända.

söndag 24 maj 2009

Abir - min kandidat 7 juni

Långt om länge har jag börjat tänka till inför valet till EU-parlamentet om två veckor. Vem ska jag kryssa? Och varför?

Glädjande nog har jag funnit en strålande bra kandidat på listan för det parti där jag härjade som värst under mitt förra, politiska liv. De ivriga bävrarnas skara.

Kandidaten heter Abir Al-Sahlani. En trettiotreåring från Botkyrka som kom som ensam flykting till Sverige som femtonåring. En kvinna med starkt engagemang för demokrati, frihet och den enskilda människan.

Abir tror på politikens och EU:s möjligheter. Men inte på en gigantisk apparat som petar i en massa detaljer. "Jag vill ha mer majoritetsbeslut på områden som är verkligt gemensamma. Men jag vill också att EU ska sluta blanda sig i badvattenkvalitet, småfågeljakt och idrottspolitik", skriver hon på sin hemsida abir.se.

Hon vill ha en europeisk strategi för Irak, och hon har tagit fram ett förslag som hon ska diskutera med Iraks president. Hennes EU står i spetsen för global frihandel, ambitiös klimatpolitik och mänskliga rättigheter. Abir vill kämpa för ett öppet europa med fri rörlighet, integritet och rättssäkerhet.

När en internationalist som jag gör ett kandidattest inför valet på makthavare.se kommer Abir i topp. Hon är värd en himla många röster.

lördag 16 maj 2009

Antika röstningsargument

Den som anser sig stå över så simpla saker som att rösta i EU-valet kan väl begrunda Platons tankeväckande analys:

"De som är för smarta för att engagera sig i politik blir straffade genom att bli styrda av dem som är dummare."

Lyssna på globaliseringsrådet

Globaliseringsrådet, förre folkpartiledaren Leijonborgs käraste baby, kommer nu med sin slutrapport, efter en diger produktion av spännande delrapporter. I en debattartikel idag presenterar Pontus Braunerhjelm, Camilo von Greiff och Helena Svaleryd rådets viktigaste slutsatserna.

Och slutsatserna handlar om en bättre fungerande arbetsmarknad i Sverige.

"Framtidens arbetsplatser kommer sannolikt att bestå av mindre tjänsteföretag där individens kompetens är den viktiga resurser. Därför måste en modern arbetsmarknadslagstiftning premiera kompetens i större utsträckning än anställningsår samtidigt som samhällets medel för att öka kunskaperna förstärks. Detta gör Sverige mer attraktivt för företag och entreprenörer."

Med stöd av detta vill Globaliseringsrådet reformera las så att kompetenskriteriet får ett större utrymme som sakligt skäl för uppsägning samtidigt som turordningsreglerna avskaffas.

Jobbig läsning för såväl Borg och Littorin som Lundby-Wedin och Sahlin.

Men nog borde det finnas någon liten öppning för flexibilitet trots den listiga moderata vänstervandringen i arbetsmarknadspolitiken?

torsdag 14 maj 2009

Statlig ränteklättring

Statliga bolåneinstitutet SBAB meddelar idag att de höjer sina bolåneräntor med mellan 5 och 10 punkter. "Det här är en anpassning till det nya ränteläget" säger SBABs ränteanalytiker Tor Borg.

Hur var det nu, varför är det så viktigt att staten äger bolåneföretag? Var det inte för att pressa ned ränteläget...?

Glöd i parlamentet

David Willetts från brittiska Torypartiet har skickat en räkning till skattebetalarna på 135 pund för byte av glödlampor. Det kanske inte var en så ljus idé trots allt...

torsdag 7 maj 2009

Från Voltaire till Blair

Ideals survive through change. They die through inertia in the face of challenge.

Tal till Europaparlamentet 2005.

Dagens Voltaire

L'homme est libre au moment qu'il veut l'être.

Människan är fri i det ögonblick hon vill vara det.

onsdag 6 maj 2009

EU-val utan nerv

Det finns säkert massor av tänkbara skäl till varför valdeltagandet i EU-valet varit så lågt - och med all sannolikhet kommer att bli det igen. Själv tror jag att det inte alls har så starkt samband med inställningen till EU.

Valdeltagandet till landstingsvalet är mycket högre, men jag tvivlar på att det finns en stark folklig entusiasm för landstingen som sådana.

Några av de viktigaste skälen till lågt valdeltagande tror jag är:
  • Makten står inte på spel. I riksdagsval kokar mycket ned till ett ställningstagande till vem som ska ha regeringsmakten. Europaparlamentets majoritet spelar ingen avgörande roll för hur posterna i EU-kommissionen ska fördelas. Detta är framför allt en fråga mellan medlemsländernas regeringar.
  • EU-valets resultat har liten synbar inverkan på konkreta vardagsfrågor. Utfallet av riksdags-,  landstings- och kommunval kan högst påtagligt påverka sådana frågor. Hur mycket du får kvar i plånboken efter skatt. Om en motorväg ska byggas eller inte. Om ett BB ska finnas kvar eller inte.
  • Ett europeiskt parlamentsval är svårförenligt med fokus på val mellan nationella partier. De svenska EU-parlamentarikerna är en bråkdel av hela EU-parlamentet. Ändå förs den lilla svenska EU-valsdebatt som äger rum som om just dessa svenska ledamöter skulle spela en avgörande roll. Vem tror egentligen på det?
Allt detta går att komma tillrätta med. Om vi vill. Men det riskerar att ta görlång tid.

Till dess - jag kommer i alla fall att rösta i EU-valet. Varför? Ja, fråga nordkoreaner, kubaner och burmeser hur kul det är att leva utan demokrati och allmän rösträtt.