fredag 31 december 2010
Gott nytt 2011!
i årets första skälvande minut
Ring lögnens makt från världens gränser ut
och ring in sanningen till oss som famla
torsdag 30 december 2010
Dagens Kirkegaard
onsdag 29 december 2010
Låt oss bygga det nya Sverige
Vem kan bygga det nya Sverige? Svaret borde vara självklart. Det är alla de människor som bär på en idé. Eller flera idéer. Detta är människor som finns överallt.
Sjuksköterskor som ser nya möjligheter till höjd kvalitet i vården. Tonåringar vars skapande fantasi kan vara början till helt nya produkter. Initiativrika invandrare som kan berika det svenska näringslivet med nya perspektiv.
Sverige har många goda förutsättningar. Samhällsekonomin är solid. Med Centerpartiet i alliansregeringen har det blivit enklare och lönsammare att starta och driva företag. Människor har fått större makt över sin vardag tack vare våra valfrihetsreformer.
Men vi får inte luta oss tillbaka. Inte tro att allt nu rullar på av sig självt. Balans i statens affärer är nödvändigt i en orolig global ekonomi. Det behövs rejäl förnyelse på flera områden för att Sverige ska ha långsiktig konkurrenskraft.
Sverige förlorar arbetstillfällen inom sektorer som vi länge har varit globala mästare i.
För att bli framgångsrika i framtiden behöver vi lägga grunden för de nya tillväxtföretagen och exportsuccéerna. Under förra seklet kunde svenska industriföretag växa sig stora tack vare enkla regler och låga skatter.
Nu behövs nya liberaliseringar. Fortsatta regelförenklingar, mer flexibel arbetsmarknad, lägre skatter och fri rörlighet för tjänster. Detta kan vara avstamp för ny tillväxt och export inom till exempel miljöteknik och vård.
Sverige ligger i frontlinjen på miljöteknikområdet. Globalt beräknas marknaden redan vara värd omkring 6 000 miljarder kronor.
Centerpartiet kommer att driva på för mer effektiv energianvändning, utveckling av förnybar energi och högt ställda klimatmål på hemmaplan. Samtidigt behöver Sverige ständigt driva på för skärpta miljömål i EU och FN. Detta kan öppna vägen för nya gröna affärer inom energi, byggteknik, samhällsplanering och matproduktion.
En annan sektor där vi kan dra nytta av svenskt kunnande är hälso- och sjukvården. Vården omsätter 250 miljarder kronor årligen. Den är Sveriges största bransch. Exporten inom vårdsektorn har börjat öka men är ännu bara i sin linda.
2007 exporterade svenska företag vårdtjänster för 13 miljarder kronor. Med tanke på att den globala vårdmarknaden är värd 4 500 miljarder dollar, 31 000 miljarder kronor, är potentialerna på detta område enorma.
För att svenska vårdföretag ska kunna etablera sig i andra länder behöver vi utveckla en dynamisk hemmamarknad. Centerpartiet har drivit på för valfrihetssystem och fri etableringsrätt.
Vi kommer att ta fler initiativ för att utveckla vården som en framtidsbransch. Fler inhemska vårdföretag och innovationer gynnar patienterna, medarbetarna inom vården och hela samhällsekonomin.
Sverige behöver också bli ett mer attraktivt land för kvinnor som vill göra karriär. Allt högre utbildning och bättre möjligheter att kombinera familj och karriär kommer att göra att kvinnliga experter, företagsledare, akademiker och innovatörer kan öka i betydelse i den globala ekonomin.
Men i Sverige halkar kvinnor efter. Det gäller både i fråga om avkastning på utbildning och om ledande positioner i näringslivet.
Som politiker kan vi underlätta för kvinnor på flera sätt. Fler privata arbetsgivare och en mer dynamisk arbetsmarknad inom välfärdsområdet är exempel. Men näringslivet måste också ta sitt ansvar.
Andelen kvinnor i börsbolagens ledningar har under det senaste året sjunkit under generande låga 14 procent. I bolagsstyrelserna ser det bättre ut, men fortfarande är nära fyra av fem styrelseledamöter män.
Vi tror att näringslivet har förmåga att lösa detta utan statliga pekpinnar. Men det krävs en mindre revolution för att verkligen dra nytta av kvinnors kompetens – och slippa en tråkig debatt om kvotering.
Detta är några områden där svenskt näringsliv kan öka sin konkurrenskraft. Politiken kan inte peka ut var framtidens jobb kommer att komma. Men målmedvetet politiskt arbete och kloka beslut kan ge de goda förutsättningarna. Ge människor större frihet att skapa, utveckla sig och spara.
Det handlar helt enkelt om ständig frihetlig förnyelse av Sverige.
Denna text är en debattartikel i Dagens Industri 29 december.
tisdag 28 december 2010
Framsynt facklig förnyelse
Eva Fernvall under sin tid som ordförande för Vårdförbundet och Stefan Löfvén för IF Metall är exempel på fackliga ledare som vågat tänka nytt. Därmed har de stärkt sina medlemmars möjligheter att utvecklas.
En facklig ledare som nu tar ett spännande grepp är Edel Karlsson Håål, ordförande i SACO-S. I en artikel på SvD Brännpunkt idag skriver Edel att facket måste individualiseras.
"Vi vill ha bra kollektivavtal som grund, men inom ramen för dem vill vi att individen ska få större makt att kunna påverka på det sätt som är bra för henne eller honom. En facklig organisation kan inte säga vad som är bäst för var och en. Vår uppgift blir att skapa goda förutsättningar och därefter att ge råd och stöd till den enskilda medlemmen."
SACO-S kommer att gå fram med individuella avtal inom den statliga sektorn. De ser sig mer som rådgivare, mindre som företrädare.
Nytänkande av detta slag kan bidra till en mer dynamisk arbetsmarknad. Det kan skapa möjligheter för medarbetarna som inte tidigare funnits. Förhoppningvis kommer fler initiativ i samma spår.
måndag 27 december 2010
Rekordår
Det är en slags folkrörelse som växt fram med RUT och ROT. Vita tjänster som ger jobb och skapar tydliga värden för de som använder dem.
Avdragen är jordnära exempel på hur Alliansregeringen arbetar för att göra vardagen lite enklare för vanligt folk. Hur jobb kan skapas när alltför höga skattebarriärer tas ned.
Förhoppningsvis kan eftervalsdebatten leda fram till ännu bredare politisk uppslutning kring både ROT och RUT. Det skulle Sverige må bra av.
tisdag 26 oktober 2010
Sen oktoberkväll
måndag 25 oktober 2010
Kvällens journalgroda
onsdag 20 oktober 2010
Tio nördiga slutsatser om valet 2010
Här är tio skäl som du kanske inte har hört.
Number 10.
Det blev akut brist på Latte på Södermalm veckan före valet. Många vaknade till från Latteruset och insåg att Wetterstrand inte hade alla lösningar på alla bekymmer.
Number 9.
Alltför få hade sett en Burka i närheten av en skola för att inse vidden av detta samhällsproblem.
Number 8.
Vänsterpartiet fick rejält med TV-tid och annat medieutrymme.
Number 7.
Efter en kort stå-upp karriär i Almedalen fortsatte statsministern att vara statsminister.
Number 6.
Det stod inte helt klart för alla socialdemokratiska sympatisörer att Bodström verkligen valde USA framför svensk politik, no matter what.
Number 5.
Jordbruksminister Erlandsson bokstavligen åt sig in i valdebatten.
Number 4.
Några helsidor varje dag i kvällstidningarna sista valveckan var inget som Jimmie Åkesson grät blod över.
Number 3.
Fickpingis och bröstpumpar var, tro det eller ej, inte tillräckligt folkhemsfolkligt.
Number 2.
På Svevägen 68 trodde man att den vinnande konceptet "Sosse light" betydde allt ljus på Sossarna.
Number 1
Maud i Magenta lyfte ärans och hjältarnas parti!
Lång time no see
Läget var rätt kärvt. Den 18 augusti hade vårt kära Centerparti bara 4,2 % av väljarsympatierna enligt Novus.
Sedan dess skedde en viss uppryckning. Det strömmade i genomsnitt till över 4.500 väljare till Centerpartiet. Per dag. Under en månad. Nära 150.000 personer totalt.
Maud var fantastisk. Alla lokala valarbetande eldsjälar var fantastiska. Alla medarbetare på riksorganisationen med omnejd var fantastiska.
Själv gick jag för fullt med denna uppgift framför hjärnbarken. Inget bloggande blev det.
Kanske det blir mer nu? Den som lever får se.
onsdag 25 augusti 2010
Vilka poster har MP utlovat SNF?
- Antalet miljöbilar har mångdubblats tack vare Alliansens miljöbilspremie och befrielse från fordonsskatt
- Ambitionerna i klimatpolitiken har höjts dramatiskt med tydliga, höga mål för minskning av växthusgaserna kombinerat med konkreta åtgärder.
- Den gröna, förnybara energin växer snabbt och gör Sverige mer oberoende av fossila bränslen och kärnkraft.
- En helt ny politik för att skydda havsmiljön framför allt i Östersjön och Västerhavet har utformats. En miljard har satsats på detta under mandatperioden. Resultaten har redan börjat visa sig.
- Sammantaget har Alliansregeringen med Andreas Carlgren i spetsen satsat fem miljarder kronor mer på att skydda miljön än vad den förra (s)-regeringen med stöd av MP gjorde de senaste fyra åren.
Dagens William Clinton
söndag 1 augusti 2010
Edinburgh Tio i Topp!
måndag 26 juli 2010
Du nya du fria
- Sverige ligger i topp när det gäller näringsfrihet och företagande. Det har blivit enklare att starta och driva företag med Maud Olofsson som näringsminister.
- Den totala friheten i Sverige har ökat med alliansregeringen.
- Den hårt reglerade arbetsmarknaden är ett område där Sverige får bottenbetyg.
torsdag 24 juni 2010
Den gamla övertron på centralstryning
- Forskare eller experter som med stöd av forskning belyser ett problem försöker använda sin auktoritet till att också lansera en lösning. Lovvärt kanske. Men precis som i andra fall saknar förslaget till lösning stöd i den forskning som åberopas.
- Att de föreslagna åtgärderna inte byggs under är också typiskt, så länge de mynnar ut i ökad statlig styrning. Sådana lösningar blir alltid påhejade av ett stort antal forskare, medianer och andra opinionsbildare. Även om de skulle vara direkt kontraproduktiva.
- gott samspel mellan barn och vuxen
- lagom stor barngrupp
- god vuxentäthet
- god kontinuitet
måndag 24 maj 2010
Nya företag behövs för framtidens välfärd
torsdag 13 maj 2010
Ge drömmen en chans!
Fullt upp
tisdag 20 april 2010
Vågar MP stå för sin flygpolitik?
fredag 16 april 2010
Liberal debattseger
torsdag 15 april 2010
Kvällens Fälldin
torsdag 25 mars 2010
Finsk uppslutning kring RUT och RIT
tisdag 23 mars 2010
Var hamnar Fröding idag?
Maud gör svarta jobb vita
- RUT-avdraget gör svarta tjänster vita. Att det har varit ett stort problem med svart arbetskraft när det gäller städning och annan hemservice är det knappast någon som förnekar. Nu har Maud Olfsson och alliansregeringen genomfört en reform som gör att dessa tjänster i större utsträckning finns på den vita marknaden.
- RUT-avdraget skapar nya jobb i tjänstesektorn. Enligt den beräkning Almega har gjort, baserad på offentlig statistik, kan det handla om över 11.000 jobb. Andra debattörer menar att det kan vara en annan summa. Debatten handlar alltså om hur många jobb som skapats av RUT.
- RUT-avdraget används av alla samhällsklasser. Det har orsakat förvåning när det visat sig att även personer med låga inkomster gjort avdrag för hushållsnära tjänster. Men detta är ett faktum.
- RUT har stöd hos svenska folket. En tydlig majoritet av de tillfrågade stödjer RUT i opinionsmätningar.
torsdag 18 mars 2010
Morötternas förtrollade kraft
tisdag 16 mars 2010
Tydligare och snyggare Allians
- Jobben: Stärka arbetslinjen eller gå tillbaka till bidragslinjen?
- Ekonomin: Ordning i Sveriges finanser eller stora ofinansierade utgifter?
- Välfärden: Kvalitet i verksamheten eller tillbaka till flum och väntetider?
- Klimatet: Stärkt internationellt klimatsamarbete eller klimatnationalism?
fredag 5 mars 2010
Dags för knoppning!
onsdag 3 mars 2010
På de äldres sida
tisdag 2 mars 2010
Hushållsnära be(s)vär
måndag 1 mars 2010
Hälsning till våren!
Dagens Puh
tisdag 23 februari 2010
Välkommen morot för kunskap
tisdag 16 februari 2010
Remmas man upp i Kalla (S)verige?
måndag 15 februari 2010
Livslång lön - en rättighet?
måndag 8 februari 2010
Dagsvers: Svenska jobb åt svenskarna?
BP blir ännu starkare
söndag 7 februari 2010
Valblogg-Mod och förankring
Dagsvers: Människor och djur
torsdag 28 januari 2010
Miljöstyrning även i Göteborg
Tror rubriksättarna att alla läsare är småbarn?
tisdag 19 januari 2010
måndag 18 januari 2010
fredag 15 januari 2010
Dagens Blair
torsdag 14 januari 2010
Sluta hacka på ungdomsidrotten
- Vad är det för "diskriminering" Rädda Barnen talar om? Det är ett väldigt starkt ord, och vilka belägg har de för detta?
- Vad är det som säger att det inte går att kombinera lek och tävlingar? För många tror jag de kan vara väldigt positivt att tävla - speciellt tillsammans i ett lag.
- Varför ställa "toppning" mot att alla ska få vara med? I BP kör vi både och. Alla som vill får spela i ett BP-lag, och de som har lite mer talang och vill satsa lite extra får möjlighet att göra detta.
Könskvotering med förhinder
Och så är det klyftdags igen...
tisdag 5 januari 2010
Tio saker vi kanske inte får uppleva 2010
- Massmedia beskriver entusiastiskt den positiva utvecklingen avseende välstånd och hälsa i ett antal länder.
- Lars Ohly talar sig varm för friskolornas betydelse för valfrihet och utveckling av svensk utbildning.
- Anna Anka får årets karamelodiktstipendium.
- Under hela 2010 finns ingen löpsedel som braskar att den ena kändisen "rasar" mot en annan kändis.
- Företrädare för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) uttalar "Kommunerna har tillräckligt med pengar. Inga nya statliga satsningar behövs".
- Barack Obama säger något konkret.
- Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kommer överens om att den svenska lagstiftningen på arbetsmarknadsområdet måste bli mer flexibel.
- En hel kvälls TV-tablå är fri från actionvåld.
- Den politiska debatten inför valet utgår från ömsesidig förståelse för varandras ståndpunkter.
- Zlatan Ibrahimovic säger ödmjukt: "Jag är djupt imponerad av Kim Källströms bollteknik".