fredag 20 januari 2012

Rivstart för ansvarstagande

Det hände riktigt mycket 2011. Centerpartiet fick en helt ny ledning och två nya ministrar. Flera andra partier har också bytt partiledare. Det rödgröna alternativet har upplösts. Centerpartiet har nu varit med och styrt Sverige i över fem år.


Det nya året 2012 ser ut att bli minst lika händelserikt. Inte minst från Centerpartiets perspektiv. Nyårsbubblet hann knappt skölja ned genom struparna innan våra företrädare gav sig ut i debatten och satte agendan i ett antal centrala frågor.


Ja till ekonomiskt ansvar – nej till euron

Centerpartiets partistyrelse har satt ned foten i fråga om den europeiska finanspakten. Beslutet utgår helt från den tydliga inriktning som angavs vid stämman i Åre. Vi vill vara med och trygga ekonomin både i Sverige och Europa. Därför säger Centerpartiet ja till att Sverige deltar i finanspakten.


Men vi ställer två krav. En anslutning är inte ett förstadium till euromedlemskap. Utfallet av folkomröstningen var tydligt och ska respekteras. Centerpartiet ställer också som krav att Sverige som icke-euroland inte ska bli bundet av reglerna i pakten.


Från oppositionen finns nu inte samma ekonomiska ansvarstagande. Vad har hänt med Socialdemokraterna? Varför vill de inte att Sverige ska ta ansvar? Vad händer med vår export, jobben och med välfärden om den europeiska ekonomin rasar utför? Här finns mycket viktiga frågor att ta debatt om!


Fortsätt bygg ut det förnybara

Centerpartiet tar fortsatt ansvar också för energiöverenskommelsen. El producerad av vindkraft har växt från 1 TWh 2006 till över 5 TWh 2011. Det är lika mycket el som hela den svenska stålindustrin förbrukar under ett år.


Från denna plattform fortsätter vi att utveckla energipolitiken. Konsumentens ställning på elmarknaden ska stärkas. Det innebär att planer finns både om timvis mätning av el och om nettodebitering. Då kan det bli mer lönsamt att producera sig egen el.


Regeringen arbetar också med att stärka miljöteknikbranschen i Sverige. Redan idag omsätter miljötekniksektorn cirka 120 miljarder kronor och sysselsätter drygt 40.000 personer i Sverige. Men det kan bli mycket mer.


Detta är ett par av de offensiva ställningstaganden som ledande Centerpartister presenterat sedan årsskiftet. Vi har så mycket bra politik att utveckla, föra ut och ta strid för. Centerpartiet tar ansvar för framtiden, både i Sverige och globalt.


Michael Arthursson


Inga kommentarer: