onsdag 12 augusti 2009

Merkel har störst förtroende

Inför det stundande valet till förbundsdagen i Tyskland ligger förbundskansler Angela Merkel bra till hos väljarna. I nuläget föredrar över 60 % av väljarna henne som förbundskansler, jämfört med den socialdemokratiske konkurrenten Frank W Steinmeier som lyckas samla ca 25 % av sympatierna.

Förra förbundsdagsvalet, år 2005, slutade med ett parlamentariskt dödläge. Såväl Merkels CDU/CSU som socialdemokratiska SPD uppnådde ca 35 % av rösterna. Eftersom det inte fanns borgerlig majoritet, och vänsteralternativet Die Linke var paria för SPD, återstod till slut bara alternativet med en "stor koalition". En inte helt unik lösning i tysk politik.

Merkel blev förbundskansler i koalitionsregeringen, och verkar ha spelat sina kort väl. Socialdemokraterna har haft det kämpigare, nu senaste med ministrar som använder regeringsbilar för semesterresor, och har tappat över 10 % jämfört med senaste valet.

De som fångat upp de missnöjda sossarna är liberala FDP och De gröna, som båda ser ut att öka med 4-5 %. CDU/CSU är dock kvar och stampar på drygt 35 %, trots Merkels popularitet.

Med dagens opinionssiffror skulle en borgerlig CDU-FDP-regering kunna bildas. Men det behövs bara någon procents svängning för att samma läge ska uppstå som efter förra valet.

Frågan är om (s) orkar med en period till i Merkels skugga? Kanske svaret istället blir en "Jamaica-koalition" med CDU, FDP och de gröna? I så fall första gången.

Inga kommentarer: