tisdag 15 mars 2011

Japan i våra hjärtan

Bilderna och rapporterna från jordskalvens och tsunamins härjningar i Japan är omskakande och ofattbara. Kommer eländet aldrig att ta slut? Tankarna snurrar och känslorna far omkring.

Vi tror ofta att vi människor kan styra upp allting. Men vad räcker människor till när naturkrafterna exploderar? Vi kan och ska förebygga, varna, hjälpa utsatta medmänniskor, analysera, förbättra och bygga upp. Men vår ödmjukhet för den planet vi bebor behöver bli betydligt djupare.

Minska sårbarheten

Vi hör om nya explosioner, bränder och läckor i Fukushima. Strålkastarljuset hamnar på kärnkraftens risker. Vi behöver samla ihop kunskap och utvärdera vad detta betyder för säkerheten i ett svenskt perspektiv.

Riskerna visar hur angeläget det är att fortsätta minska beroendet av kärnkraften. Utan att ens för ett ögonblick minska ambitionerna i klimatpolitiken. Vi behöver göra energisystemet mindre sårbart genom att målmedvetet bygga ut den förnybara energin.

Välkommen Juholt och Jämtin

I vår del av världen har Socialdemokraternas valberedning presenterat förslag till ny partiledare. Oskarshamnsbon och outsidern Håkan Juholt. Många förståsigpåare försöker döma ut honom i förväg. De kan leda till obehagliga överraskningar. Juholt har en potential i sin vardagliga folklighet.

Men vilken väg kommer han och Carin Jämtin att välja i avgörande frågor? Ska rut-avdraget avskaffas? Blir det kvotering i föräldraförsäkringen? Kommer valfriheten i välfärden att begränsas? Ska skattelättnaderna för vanligt folk tas bort? Ska det bli dyrare för företagen att anställa ungdomar?

Om S girar ytterligare åt vänster så kommer Centerpartiet inte att tveka för att tydligt ta strid för människors frihet och möjligheter.

Gör kvinnors möjligheter bättre

Förra veckan firade vi internationella kvinnodagen. Men vad händer alla de andra dagarna? I Sverige lyckas kvinnor ganska bra när det gäller politiska uppdrag. En hög andel kvinnor förvärvsarbetar. Men Sverige är långt ifrån något mönsterland när det gäller jämställdhet.

I jämförelser med andra länder ligger vi dåligt till då det gäller kvinnliga chefer och företagare. Tittar vi på lönegapet, skillnaderna mellan kvinnors och mäns inkomster, får Sverige ingen topplacering. Här har vi mycket kvar att göra.

Maud Olofsson har nu varit partiledare i 10 år! För att fira detta ordnar vi ett seminarium om kvinnors karriärmöjligheter på eftermiddagen den 17 mars. Vi får lyssna till Nima Sanandaji, Arne Jernelöv, Helena Nilsson Lannegren, Abir Al-Sahlani och Maud själv!

Jag ser fram emot intressanta tankar, förslag och diskussioner. Låt oss fortsätta bana väg för kvinnors utveckling och möjligheter.

Inga kommentarer: