onsdag 13 juli 2011

Öppenhetens vänner och fiender

En hel del frågor klarnade i Almedalen i år. En av dem är en tydlig konfliktyta i svensk politik - för eller emot ett öppnare Sverige.

Maud Olofsson och Centerpartiet tog täten för det öppna Sverige. Istället för den vanliga visan om att elände invandring ställer till med, lyfte Maud fram det positiva med invandring. Och att ökad invandring helt enkelt är nödvändigt för Sverige. Nybyggarlandet Sverige.

Håkan Juholt och Socialdemokraterna gjorde tvärtom. Han ägnade stor kraft i framträdandet åt det farliga med ökad invandring. Försökte framställa det som att arbetskraftsinvandring är ett hot mot den svenska arbetsmarknaden. Något som fått bl a SVT att göra ett reportage om hur Juholt "pressas om sin lögn".

Skiljelinjerna går igen från tidigare strider under mandatperioden. Alliansen, med Centerpartiet i spetsen, har träffat överenskommelse med MP om migrationspolitiken. Socialdemokrater, Sverigedemokrater och Vänsterpartister ställer sig utanför.

Därefter har Socialdemokraterna och andra tidigare rödgröna allierade gjort gemensam sak med Sverigedemokraterna för att begränsa människors rörlighet över gränserna, genom att vilja riva upp utstationeringslagen.

Det är oroväckande om denna politik för att begränsa invandring kommer att fortsätta från Socialdemokraternas sida. Då kommer nog också Jimmie Åkessons flirtande med S att tillta i styrka. Något som många sant internationalistiska socialdemokrater har all anledning att bekymra sig över.

Inga kommentarer: