måndag 17 september 2012

Intensiva höstveckor

Just nu är jag mitt uppe i ett par mycket energisprakande septemberveckor.

Förra veckan var jag med på en tankeväckande konferens med temat "Changing Coasts and Oceans" Linnéuniversitet i Kalmar. När Centerpartiet sålde sina tidningar 2005 donerades en del av intäkterna till utbildning och forskning. En donation om 10 miljoner kronor gavs till Linnéuniversitetet. 

Pengarna gick dels till ett flerårigt doktorandprogram vid högskolan med forskning om samspelet mellan människor och miljö i kustzoner vid länderna kring Indiska Oceanen. Dels en utbildningsinsats för att förbättra kunskaperna bland journalister i regionen om sambandet mellan mänsklig verksamhet och ekosystemet.

Den 13-14 september 2012 var det ags att rapportera resultat. Några av de främsta forskarna och miljöjournalisterna från länderna runt Indiska Oceanen mötte sina europeiska kollegor. Jag fick möjlighet att hålla en Opening Adress från Centerpartiet, och även miljöminister Lena Ek medverkande.

Den 15-16 september var jag med på Radikale Venstres årliga Landsmöde i Nyborg på Fyn. I valet till Folketinget  för ett år sedan fördubblade Radikale sin röstandel till nästan 10 procent av rösterna. Det socialliberala partiet, som på många sätt står Centerpartiet nära politiskt, kunde bilda en ny regering med S och SF.

Det var ett föryngrat parti med starkt självförtroende som hade landsmöde. Temat är "Tag ansvar". Viktiga frågor om mångfald, utbildning, ekonomi och grön tillväxt stod i centrum.

Denna vecka går färden till Londonregionen för en konferens om framtidens välfärd. Företrädare för politik, näringsliv och organisationer möts under ett par dagar och kommer bl a att diskutera den nordiska modellen, välfärd som tillväxtbransch, välfärdsstatens roll och erfarenheter och lärdomar från välfärdspolitik i andra länder.

Inga kommentarer: