tisdag 27 november 2012

Forshaga, Svalöv, innovationer och arbetsmarknad

November bjuder som vanligt på en salig blandning av massor av möten, resor, förkylningar och kvällar som gjorda för stearinljus.

För en dryg vecka sen hade jag förmånen att få medverka på regional konferens med Centerpartiet i Värmland i mysiga Forshaga. Det är bara att följa den sprudlande Klarälven från Karlstad så är du där på en liten stund. Konferensen präglades av det engagemang för levande landsbygd och utveckling av hela Värmland som centerpartisterna bär så starkt.

Förra måndagen fick jag vara med om en spännande diskussion om hur vi skapar ett ännu bättre klimat för innovationer i vårt land. Kloka synpunkter från företrädare för bl a IVA, RISE och Svenskt Näringsliv.

Den vecka som gått har också bjudit på nya tankar och idéer om hur människor med ett kriminellt förflutet ska kunna komma tillbaka till samhället och skapa en hyggligt liv efter avtjänat straff.

I fredags var det en trevlig och givande träff med Unionen. Vi utbytte tankar och idéer om arbetsmarknad, kompetensutveckling och konkurrenskraft.

Något som gjort starkt på mig är ett riktigt spännande besök i skånska Svalöv i torsdags. Centerpartiet i Svalöv hade ordnat ett genomtänkt program som började med besök på Ängslyckans ombonade äldreboende i Teckomatorp. En trevlig miljö med hemkänsla, äldre som vittnande om trivsel och god mat och en spinnande bondkatt gav ett skönt intryck.

Lärande på riktigt
Sedan bar det iväg till Svalöfs gymnasium - en sann framgångssaga framdriven av en engagerad skolledning. Hela den anrika skolan har byggts om för ett antal år sedan för att kunna möta krav på en pedagogik med eleverna i centrum.

Svalöfs gymnasium har en tydlig struktur och organisation där eleverna arbetar i arbetslag med en egna arbetsytor. Arbetslagen ansvarar själva för sin budget och har stor egen frihet.

Lärande på riktigt genomsyrar skolans arbetssätt. Allt man gör ska ha en tydlig förankring i arbetsliv och i elevernas egen verklighet. Eleverna planerar och genomför sina mål tillsammans med mentorer och lärare både i yrkesprogrammen eller de studieförberedande programmen. 

Gymnasiet attraherar nu många elever från hela Skåne och även från Blekinge. Många väljer att bo på skolans internat. En bra plats för studiebesök för alla som är intresserade av att utveckla skolan!

Inga kommentarer: