söndag 1 augusti 2010

Edinburgh Tio i Topp!

Nu är ljuva juli till ändå. Idogt arbete och spännande valrörelse väntar. I denna tid kan jag inte undanhålla bloggens tappra läsarskara en topplista från en fantastisk vistelse i Skottlands stolta huvudstad.

1. Det magnifika Edinburgh Castle stiger självklart mot skyn på en rejäl klippa mitt i staden. Den äldsta byggnaden på det väldiga slottsområdet har nästan 1000 år på nacken. Slottet är en trumpetstöt för ögat och en injektion mot all slags historielöshet.

2. Härliga skottar och skottiskor som överallt och at any time bemöter oss ivriga turister med vänlighet, värdighet, lugn och ett äkta engagemang för att vi ska ha det bra i deras fina stad. Ingen snålhet så långt ögat når. Särskilt trevligt är att se alla dessa välklädda män i kiltar, med eller utan säckpipa, överallt i Edinburgh city.

3. Genomtrevliga transporter med ett tätt nät av ståtliga, sävligt vajande double-deckers där man får skön överblick från övervåningen, och billiga resor vart som helst med rymliga taxibilar i traditionell brittisk design framförda av mysiga chaufförfarbröder som är lika omöjliga att förstå som nordhalländska markillfiskare.

4. Ett oväntat rikt urval av utmärkta restauranger och caféer, vissa, men långt ifrån alla, med riktigt skotsk mat. Några väl värda att nämna är Chez Pierre på 18 Eyre Place, med välsmakande franska rätter, ZanZero på North West Circus med en kittlande italiensk meny och naturligtvis caféet The Elephant House på 21 George IV Bridge, där J K Rowling hämtade inspiration till böckerna om Harry Potter.

5. Det går naturligtvis att njuta av mustig traditionell skotsk mat. Som Haggis, denna geniala röra av inälvor, havregryn och kryddor. Avnjuts enligt min ringa mening bäst med några droppar maltwhisky direkt på färsen. Ett bra ställe för Haggis är vackra restaurangpuben 1780 på centrala 167 Rose Street.

6. Ingen vuxen av kvinna född lämnar rimligtvis Edinburgh utan att ha smuttat en aning skotsk single malt. Är man entusiast men novis är ett bra ställe att lära sig mer om framställning, lagring, dofter, smaker och whiskyregioner The Scotch Whisky Experience, beläget tätt intill Edinburgh Castle. Stora dofter och smaker i små mängder - mmmm!

7. Den brittiska pubkulturen förenar skottar och engelsmän. I Edinburg finns allt från små mysiga pubjuveler till stolta aleslott och riktiga lagerdrickarhak. En vältempererad Belhaven Best kan immundigas t ex på genuina Teuchters på 26 William Street eller lättsamt storslagna Tiles Café Bar på 1 Saint Andrew Square.

8. Gröna andningshål finns det gott om runt om staden. Mitt i city nedanför slottet finns generösa Princes Street Gardens med en lummig dal, massor av personliga parkbänkar och stor lekpark. I ändan av Princes Street kan man ta sig upp till Calton Hill, och blicka ut över staden, havet och den härliga gigantiska kullen Arthurs Seat.

9. Strax utanför Edinburgh finns massor av sevärda utflyktsmål. Varför inte satsa på en kort tågtripp till South Queensferry och ta en båttur under de hänförande Forth Brigdes?

10. Känner du dig efter alla dessa upplevelser lite utmattad, ta en taxi för några pund till Dean Bridge. Ta dig ner till den livligt brusande Water of Leith, och känn hur pulsen når helt rätt takt. 30 meter under stadskärnan omges du av susande lövträd och mystiska pumpstationer. Sen är du redo att upptäcka hela Edinburgh på nytt!


Inga kommentarer: