Idétorka? Fyrkantighet? Trötta politiker? Glöm det! Sveriges mest öppna arbete någonsin med att forma framtidens idéer är nu i full gång. Diskussionerna förs i bygdegårdar, i kvarterslokaler och direkt på Framtidsbyggets webbplats. Tro det eller ej – det hela sker i Centerpartiets regi.
När startsignalen gick under 2011 för arbetet med Framtidsbygget var det början på en okänd resa. Några ingångsvärden var givna. En klarvaken, stridbar samling tänkare tog plats bland de nio i idéprogramgruppen. Direktiven om maximal öppenhet var skrivna i skinande eldskrift. Alla som har lust och vilja ska få vara med och forma framtidens idéer.
En växande wiki för framtiden
Upplägget med en wiki är kanske det allra mest nydanande. Grundtexter har lagts in på http://www.centerpartiet.se/framtidsbygget med fem olika teman; människan, staten, frihet, trygghet samt natur och miljö. Alla som vill kan registrera sig och göra förslag till ändringar, Och alltfler gör detta.Hittills finns det nära 400 versioner av wikin. Och detta är bara en början. Inget politiskt parti i Sverige har tidigare öppnat framtidsdebatten på detta sätt.
Folkrörelsen i stark rörelse
Den stora delen av dialogen om framtiden sker fortfarande ansikte mot ansikte. I Skellefteå spelar man inte bara hockey, 50 ortsbor har träffats och diskuterat idéprogram. Liksom 70 salta halläningar i Kungsbacka, 30 i Norrköping, 40 i Falkenberg, 14 i Haninge, 35 i Östersund, 22 i norra Gotland, 40 i Tierp, 20 i Leksand, 25 i Falun, 23 i Huddinge, 40 på Öland, 35 på Lidingö, 15 i Ånge, 12 i Färgelanda, 45 i Dorotea, 30 i Uppsala och 150 i Göteborg. Bara för att nämna en handfull exempel.
Det flödar idédiskussioner genom Sverige i massor av visionära bäckar och åar. För dig som vill ha stöd för att ordna fler spänstiga diskussioner kring idéprogrammet finns 57 specialutbildade processledare runt om i landet.
Den första loopen i processen kring Framtidsbygget är strax avslutad. I början av maj startar den andra loopen. Nya, tillspetsade texter kommer ut från de nio i programgruppen som underlag för nya diskussioner. Nya tankar för dig att reflektera kring, diskutera och ta ställning till. Missa inte chansen att påverka!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar