fredag 30 mars 2012

Upp till bevi(s)!

Med den förra partiledaren sjönk socialdemokraternas stöd dramatiskt. Nu far opinionsmätningarna iväg uppåt som ystra nyårsraketer. Men ingen har ännu en aning om vilket politik socialdemokraterna står för.

Stefan Löfven var en mycket pragmatisk facklig ledare. Under hans ledning har IF Metall träffat avtal om lägre ingångslöner, så kallad yrkesintroduktion. Under introduktionstiden kan lönen för ungdomar vara endast 75 % av den ordinarie lönen. Enligt Metalls hemsida ger detta arbetslösa ungdomar ”guldchans”. Men Löfvens partikamrater verkar inte alls tilltalas av lägre ingångslöner.

Som politiker är Löfven oprövad. Nu ligger han oerhört lågt. Men snart måste socialdemokraterna presentera sin politik. Om inte annat ska vi i Centerpartiet utkräva besked.

Vad vill (S) göra åt den höga ungdomsarbetslösheten?
Ungdomsarbetslösheten började stiga rejält igen under Göran Perssons tid vid makten. Centerpartiet har drivit fram ett antal åtgärder för jobb åt ungdomar. Vi vill göra ännu mer för att sänka de höga trösklarna till arbetsmarknaden.

Men vad vill sossarna? De vill fördubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar. S vill dessutom ta bort den sänkta restaurangmomsen som banat väg för massor av ungdomsjobb. De tycker att dessa åtgärder är för dyra. Är jobb åt ungdomar för dyrt i socialdemokraternas Sverige?

Hur ser (S) energipolitik ut?
Stefan Löfven har som metallordförande profilerat sig som en varm kärnkraftsanhängare. Samtidigt har socialdemokraterna kongressbeslut på att avveckla kärnkraften. Nu säger Löfven att han vill ha samtal med regeringen om energin.

Vad vill (S) samtala om? Vill de ändra alliansens unika energiöverenskommelse? Vill de stödja Centerpartiets målmedvetna arbete för den förnybara energin, som gör att vindkraften ständigt slår nya rekord? Hur ser den socialdemokratiska energipolitiken ut?

Vilka skatter kommer (S) att höja?
Under årtionden av socialdemokratiskt regerande var skattebördan på arbete och företagande tung och kontraproduktiv. Alliansen har gjort att det blir mer över för alla som arbetar. Näringslivet har fått sänkta kostnader. Nya jobb har skapats genom ROT och RUT.

Vad kommer ett socialdemokratiskt styre att göra åt skatterna? Nu består deras skattepolitik av ”I väntan på Pagrotsky” som utreder frågan.

Det är sannerligen dags att (S) visar korten. Vilken politik står de för?

söndag 25 mars 2012

Första veckan med sommartid

Nu är snart fågelkvittrandet mer frekvent än mänskotvittrandet, solduscharna står som spön i backen och alla vill bara vara ute. Men det finns ändå stimulerande jobb att göra i vecka 13!
  • Ytterligare gnuggning av infrastruktur- och transportfrågorna inför förtroenderådet i april
  • Strategidiskussioner på näringsdepartementet
  • Framtidsdiskussioner med Centerpartiets kommunföreträdare
  • Möte med alla goa medarbetare på riksorganisationen
  • Träff med statsråd och statssekreterare
  • Besök på fria tankars hem i södra Uppsala län
  • Ledningsgruppen på riksorganisationen har sitt veckoliga möte
  • Träff med företrädare för Senterpartiet i Norge
  • Överläggning med företrädare för Sveriges Radio
  • Medverkan på stor konferens med kyrkopolitiker från hela Sverige

måndag 19 mars 2012

Vårdagjämningsvecka

Denna vårdagjämningens vecka, där ljuset tar över agendan från vintermörkret och som avslutas med sommartidens utbristande, blir det en hel del cykling om vädret är farbart. Det vankas också en hel del jobbaktiviteter.
  • Flera framåtsyftande möten med medarbetare på riksorganisation och i regeringskansli.
  • Projektgruppen för nytt idéprogram samlas.
  • Genomgång med vår partiordförande.
  • Riksdagsgruppen samlas.
  • Träff med tidigare partiledare, statsråd, gruppledare och partisekreterare.
  • Ledningsgruppen har sitt veckoliga möte.
  • Djupborrning i infrastruktur- och transportfrågor.
  • Samtal om utvecklande ledarskap.
  • Dialog med företrädare för utbildningsradion.
  • Medverkan vid samling med kretsordföranden från hela Sverige.
  • Konferens med Centerpartiet i Kronoberg i Öjaby Herrgård i Växjö.

fredag 16 mars 2012

Dagens Tage: Tankar om nyanser

Om man tittar grovt och slarvigt så ser man bara något gult i största allmänhet där det ligger en guldklimp.

Om man lyssnar grovt och slarvigt så hör man bara att folkpensionerna ska höjas även när någon säger i TV att vi ska slå ihjäl er i morgon.

Om man doftar grovt och slarvigt så doftar en pudel precis som en tax. Men fråga pudeln så får ni höra att så är det inte.

Det är så grovt och nyanslöst runtomkring oss. Alla högermän är ju inte fullt utbildade fascister, och alla vänsterradikaler är ju inte fosterlandsförrädare, och om man nu ska se allting från den negativa sidan och betrakta alla människor som skurkar och banditer så måste man i alla fall erkänna att även i knölarnas värld finns det knölar av olika form och storlek, som i ett vanligt potatisland. Leve nyanserna!

Allting går inte att få in i allmänna storformuleringar. För den rene är allting rent, säger man till exempel, men då står allt den rene en bra bit bort och tittar. Går han närmare så finner han säkert att det är lite småskitigt här och där i alla fall. Leve nyanserna!

Se, hör och känn där du går omkring! Life is a many-splendoured thing! Flickor är vackra både fram och bak. Livet är en mångfasetterad sak!

Synen är noll på de långa distanserna! På nära håll finns de många nyanserna!

onsdag 14 mars 2012

Att styra eller inte styra?

Centerpartiet har nu varit med och styrt Sverige i fem och ett halvt år. Det motsvarar ungefär 2000 dagar. Detta ger alla oss som är aktiva i Centerpartiet unika möjligheter att påverka. Men det är inte alltid en dans på rosor.

Varför engagerar du dig i samhällsfrågor? Skälen kan naturligtvis variera. Du kan ge bidrag till Greenpeace eller SNF för att värna miljön. Du kan gå med i Företagarna eller LRF för att arbeta för rimliga villkor för småföretagen. Du kan stödja Rädda Barnen eller Röda korset för att hjälpa utsatta människor världen över.

Alla dessa former för engagemang är mycket betydelsefulla. Och väldigt tydliga. Du riktar in din energi för ett bestämt område – mycket handlingsinriktat.

De som agerar på detta sätt blir alltfler. Statsvetarna kallar denna stora grupp ”fribrytarna”. I valet 2010 var det nära 40 procent av väljarna som tillhörde denna grupp.

Ansvar för helheten
Sedan är vi några som också vill ta ett större grepp. Som vill vara med och påverka hela det politiska skeendet. Vi som är medlemmar i ett politiskt parti. I folkrörelsen Centerpartiet.

Vi har många former för att diskutera och påverka. Medlemsmöten, årsmöten, distriktsstämmor och riksstämmor är några viktiga arenor. Där lägger vi gemensamt ut kursen. Där utmejslas centerpolitiken i demokratiska former.

Och sen då? Ja, vi nöjer oss ju inte med att med rena händer rösta för den oförfalskade centerpolitiken i riksdagen. Vi vill mer. Betydligt mer. Därför är vi beredda att vara med och styra landet. Därför har vi varit med i nio olika regeringar de senaste 75 åren.

Kompromissen - demokratins livsluft
Att vara med och regera ger verkligen inflytande. Vi har satt fart på utvecklingen av den gröna energin. Vi har underlättat för jobb och företagande. Vi har ökat människors rätt att välja och bestämma själv.

Som regeringsparti får du också ta ansvar för alla beslut. Ibland sådana som är mycket svåra. Om datalagring, vapenexport, uranbrytning och vargar. Här ger stämmobesluten viktig vägledning. Men vi måste också kunna kompromissa. Utan svåra kompromisser – ingen styrka att regera.´

Centerpartiets ideologiska kompass ska alltid vägleda oss. Men låt oss aldrig överlämna till andra krafter att regera för att vi inte orkar styra landet. Låt oss alltid vara stolta över det ansvar vi tar. Det är vi skyldiga alla de människor som sätter sitt hopp till Centerpartiet.

måndag 12 mars 2012

På gång den elfte veckan

Den första fullständiga marsveckan för året erbjuder inte bara utlovad värmeökning och alltmera dagsljus. Det är också dags för ett antal heldagsaktvivteter runt om i Svealand.

  • Idag är det invigning av Centerpartiets nya regionala kontor i Falun där våra nya kompetenta, drivande och trevliga medarbetare Linda Zetterström och Fredrik Jarl arbetar. Anders W Jonsson, Centerpartiets förste vice ordförande, klipper band och invigningstalar, och jag talar om Framtidsagenda 2020.
  • Intervju med studenter om politisk kommunikation
  • Möte med Centerpartiets statsråd och statssekreterare.
  • Genomgång med vår partiordförande.
  • Partistyrelsen samlas och kommer bl a att gå igenom viktiga frågor inför vårt förtroenderåd den 23 april.
  • Idéprogramgruppen träffas för ett heldagsmöte om Centerpartiets Framtidsbygge.
  • Genomgång med våra medarbetare i samordningskansliet.
  • Medverkan på det moderata riksmötet i Örebro, på temat "Möt Alliansens partisekreterare".

måndag 5 mars 2012

På agendan vecka 10

Medan vintermånaden februari avslutades med ljumma fläktar, stångar sig vårmånaden mars fram i frostnupna landskap. Ett antal aktiviteter står på tur i denna kylslagna miljö.
  • Heldagsövning med Centerpartiets verkställande utskott. Här ska både transportfrågor, framtidsagenda och andra strategiska frågor gnuggas.
  • Möte om nya innovationsfrågor.
  • Genomgång med vår partiordförande.
  • Ledningsgruppen gästas av nya medarbetare i Centerpartiets decentraliserade riksorganisation.
  • Utvecklingsarbete med fokus på ledarskap och kommunikation, bl a med alltid positive Stig Wiklund.
  • Nätverkande med oss som var ungdomsförbundare när vi var yngre.
  • Avtackning av vår förra kommunikationschef Lena Forsman som nu driver eget företag.
  • Samtal om grön liberal idéutveckling.
Som grädde på moset ska vi ha middag för lilltjejen som passar på att fylla sex år denna vecka!