lördag 14 mars 2009

Vår virvlande krona

Det är väl inte regeringens fel, egentligen. Utan folkets. Vi har ju röstat om det. Men sedan alliansregeringen tillträdde 2006 har den svenska kronan försämrats rejält. Då, i oktober 2006, kostade en Euro lite drygt nio kronor. Nu är kursen uppe över elva kronor. Och den kan gå upp ytterligare.

Jämför vi med den andra stora västerändska valutan, dollarn, så kostade en sådan drygt sju kronor strax efter maktskiftet. Nu kostar den nästan nio. Och den var över nio kronor för en vecka sedan.

Ja, jag vet att det finns de som säger att det är bra för vår exportindustri. Lite konstgjord andning när de inte kan hålla konkurrenskraften uppe på annat sätt. Men det är att tänka väldigt kortsiktigt.

Det är de vanliga småsparande svenskarna som får ta smällen när vår krona far runt som en brunt höstlov i valutastormarna.

Sverige har byggt upp en stor del av sitt välstånd på utrikeshandel. Och nu är vi med i den Europeiska Unionen. Att ha kvar vår lilla valuta av självständighetsskäl är ungefär lika smart som om Halland, Gotland och Jämtland skulle ha egna kronor för att hävda sitt oberoende mot Stockholm.

Kronan infördes en gång som en del i en nordisk valutaunion. En god tanke som tappades bort på vägen. Nu är det dags att våga och orka tänka om.

Inga kommentarer: