"För att befolkningen ska må bättre är det därför klokare att staten minskar sitt ansvar för dem. En åtgärd som för de flesta i befolkningen skulle ge en omedelbar psykisk lindring. Det är nämligen oerhört hospitaliserande och obehagligt att känna sig idiotförklarad"
Ur boken "I trygghetsnarkomanernas land"
3 kommentarer:
Hmmm. Vad är det "som den enskilde inte har möjlighet att ta eget ansvar för?"
Det är inte mycket som man teoretiskt kan utesluta från ovanstående sitat. Bibliotek, dagis och hemtjänsten verkar i alla fall vara saker som solklart hamnar utanför. Regleringar av finansmarknaderna också.
Några platser i världen anses det vara den enskildes rätt och plikt att försvara sig genom att ha vapen istället för att lita på att det offentliga bör ha ett sådant ansvar.
Eberhard må känna sig idiotförklarad varje gång staten utför något. De flesta av oss är nog inte där.
Det finns många nackdelar när staten blir för stor och tar ansvar från folk. Men jag tror på konsten att hålla balansen. Då finns det inga enkla svar utan det måste hela tiden funderas på vad som är riktiga ansvarsområden för stat och kommuner.
Så jag kontrar med Dagens Nietzche: "Den högsta graden av individualitet uppstår när någon i den högsta anarki grundar ett rike med sig själv som enda invånare"
Vad jag gillar med Eberhard är att han driver frågan om det föräldralika statliga omhändertagandet av oss alla till sin spets. Det är så himla många som ständigt ställer nya krav på välfärdsstaten så det är befriande skönt med någon som har rejäl distans.
Sen apropå det andra stycket.
Bibliotek kan likaväl byggas upp genom frivillig samverkan utan statlig inblandning.
Föräldrarna har i min värld huvudansvaret för sina barn, inte staten, hur många dagis man än bygger.
Hemtjänst tycker jag ska vara något som den berörda personen och i många fall de anhöriga har rätt att fatta beslut om.
Reglering av finansmarknaderna passar inte för den enskilde, det är i nuläget en statlig uppgift, men hanteras bättre på EU-nivå.
Skicka en kommentar