lördag 16 maj 2009

Lyssna på globaliseringsrådet

Globaliseringsrådet, förre folkpartiledaren Leijonborgs käraste baby, kommer nu med sin slutrapport, efter en diger produktion av spännande delrapporter. I en debattartikel idag presenterar Pontus Braunerhjelm, Camilo von Greiff och Helena Svaleryd rådets viktigaste slutsatserna.

Och slutsatserna handlar om en bättre fungerande arbetsmarknad i Sverige.

"Framtidens arbetsplatser kommer sannolikt att bestå av mindre tjänsteföretag där individens kompetens är den viktiga resurser. Därför måste en modern arbetsmarknadslagstiftning premiera kompetens i större utsträckning än anställningsår samtidigt som samhällets medel för att öka kunskaperna förstärks. Detta gör Sverige mer attraktivt för företag och entreprenörer."

Med stöd av detta vill Globaliseringsrådet reformera las så att kompetenskriteriet får ett större utrymme som sakligt skäl för uppsägning samtidigt som turordningsreglerna avskaffas.

Jobbig läsning för såväl Borg och Littorin som Lundby-Wedin och Sahlin.

Men nog borde det finnas någon liten öppning för flexibilitet trots den listiga moderata vänstervandringen i arbetsmarknadspolitiken?

1 kommentar:

Anonym sa...

I grunden handlar det om trygghet. Om man kan tillgodose behovet av trygghet på andra sätt samtidigt som man försämrar/tar bort den trygghet som LAS utgör så behöver inget problem uppstå.