onsdag 6 maj 2009

EU-val utan nerv

Det finns säkert massor av tänkbara skäl till varför valdeltagandet i EU-valet varit så lågt - och med all sannolikhet kommer att bli det igen. Själv tror jag att det inte alls har så starkt samband med inställningen till EU.

Valdeltagandet till landstingsvalet är mycket högre, men jag tvivlar på att det finns en stark folklig entusiasm för landstingen som sådana.

Några av de viktigaste skälen till lågt valdeltagande tror jag är:
  • Makten står inte på spel. I riksdagsval kokar mycket ned till ett ställningstagande till vem som ska ha regeringsmakten. Europaparlamentets majoritet spelar ingen avgörande roll för hur posterna i EU-kommissionen ska fördelas. Detta är framför allt en fråga mellan medlemsländernas regeringar.
  • EU-valets resultat har liten synbar inverkan på konkreta vardagsfrågor. Utfallet av riksdags-,  landstings- och kommunval kan högst påtagligt påverka sådana frågor. Hur mycket du får kvar i plånboken efter skatt. Om en motorväg ska byggas eller inte. Om ett BB ska finnas kvar eller inte.
  • Ett europeiskt parlamentsval är svårförenligt med fokus på val mellan nationella partier. De svenska EU-parlamentarikerna är en bråkdel av hela EU-parlamentet. Ändå förs den lilla svenska EU-valsdebatt som äger rum som om just dessa svenska ledamöter skulle spela en avgörande roll. Vem tror egentligen på det?
Allt detta går att komma tillrätta med. Om vi vill. Men det riskerar att ta görlång tid.

Till dess - jag kommer i alla fall att rösta i EU-valet. Varför? Ja, fråga nordkoreaner, kubaner och burmeser hur kul det är att leva utan demokrati och allmän rösträtt.

Inga kommentarer: