Det är högst sannolikt att Piraterna inte kommer att få så mycket konkret gjort i Bryssel. Men det kanske inte heller förväntas av större delen av deras väljarkår.
Frågan är om vi inte har flera skäl att vara tacksamma för Piratpartiets framfart i det svenska EU-valet 2009.
Idag kan vi läsa i Stora Stockholmsdraken om Synovates eftervalsmätning. Där framgår det att valdeltagandet gått fram raketartat bland ungdomsväljarna.
Ökningen av valdeltagandet hos de unga väljarna är förklaringen till den sammantagna ökningen av valdeltagandet i Sverige. Efter flera vals dalande ned mot allt mer beklämmande nivåer. En ökning på tvärs mot minskningen sammantaget i Europa.
"Det här kan förklara valframgången för Piratpartiet, som fick en mycket stor del av sina röster från manliga unga väljare" står det i DN-artikeln. Och dessa väljare fick också se att röstningen gav resultat. De bar in ett helt nytt parti i Europas parlament.
Framgången för Piratpartiet kan också ses som ett gult kort till de etablerade partierna. Och framför allt partiernas hantering av integritetsfrågorna. Jag talade med en ung blivande Piratväljare några dagar före valet. "Det är främst frågan om att make a statement, sa han. Vi vill inte ha fler IPRED-lagar!"
Man kan ju beklaga sig över att ett enfrågeparti utan åsikt i merparten av frågorna tar plats i EU-parlamentet. Men vad är värst? Att missnöjesrösterna går till ett växande nationalistiskt parti som sätter blågula svenskar före andra medmänniskor, eller till förkämpar för integritet på nätet?
Med Piratpartiet har vi fått ökat valdeltagande, fler engagerade unga väljare, fortsatt utanförskap för Sverigedemokraterna och en varningsflagg för etablissemanget. Inte så illa pinkat.
1 kommentar:
"Lagerbäck vinkar in för omedelbart byte för PP" ;)
Att Piratpartiet inte är en stor orsak till det unga valdeltagandet tycker jag är lögn.
Det är de frågor som partiet fört fram som lockat intresse och engagemang för dagens politik.
Och det är för det mesta inte fildelning, vilket media och dess trogna läsare ständigt envisas med att berätta.
De engagerade "piraterna" (om man ens ska behöva kalla vanliga människor så) är de som, gjort sig den lilla ansträngningen som behövs för att sätta sig in i frågorna och bilda sin egen uppfattning.
Och inte luta sig på vad den vanliga median tillsammans sjunger fram.
Det tycker jag är en av grundstenarna i en demokrati, att kunna bestämma sin egen uppfattning om saker och ting, sen att den skiljer sig från andras är ju precis som gör det bra.
Så länge man kan diskutera om det och utveckla det istället för att bestämma att gå på en och samma linje och skita i den andra.
Jag själv tror att informationspolitik kommer vara en stor och viktig del i den framtida politiken, kanske till och med att den kan jämföras med miljöpolitiken?
Och det är en så stor politisk fråga att jag tycker vi behöver ett parti för detta, jag tror på Piratpartiet!
(Namnändring är ju tyvärr önskvärt, pga av alla ytliga fördomar fortfarande, enligt mig)
// Mvh Robban
Skicka en kommentar