tisdag 1 februari 2011

Arthurssons Agenda vecka 5

Jag har en bekännelse. Murphys lag är ingenting jag går igång på. Du vet, den som stadgar att ”om något kan gå fel så kommer det att gå fel.” Det är säkert ett smart sätt att tänka när man jobbar med säkerhet inom kärnkrafts- eller flygbranschen. Men inte närdet gäller politik. Politik är att våga. Och att våga misslyckas. Först när viljan att vinna är större än rädslan för att förlora vågar du verkligen pröva nya vägar. Först när du vågar misslyckas kommer du att kunna lyckas.

Nu har jag varit partisekreterare för Centerpartiet i nästan en månad. Rest runt en del i vårt vackra land. Träffat livligt engagerade centerpartister i Kalmar, Alingsås, Krokom och Norrköping. Snart träffas många av oss på kommundagarna i Linköping. Där blir det både handfast dagspolitik och visioner för det framtida Sverige.

Vi har mycket att lära

Intresset för Centerpartiets framtid är stort. Vi är klara med valanalysen. Trots en adrenalinstinn valspurt fick Centerpartiet inte mer än 6,6 procent av väljarstödet. Många inom och utom partiet, från ettriga röda bloggare till Expressens K-G Bergström, har olika teorier om varför. Analysgruppen har efter ett gediget arbete lagt fram sina slutsatser. Några är att vi inom Centerpartiet måste bli mindre introverta för att bli mer relevanta. Vi behöver målmedvetet ta till oss vad analysgruppen kommit fram till.

Det finns massor att ta tag i för att lyckas bättre 2014. Men vi får inte glömma att vår uppgift nu är att leverera konkreta resultat. Vi har nästan fyra år på oss att skapa ett friare, grönare och mer företagsamt Sverige. Fyra ministrar, 23 riksdagsledamöter, hundratals kommun- och landstingsföreträdare och tiotusentals medlemmar bär detta ansvar gemensamt.

Att leva är att förnyas

Vi behöver se till att vårt parti fungerar bättre. Som demokratiskt verktyg, levande arena och som grön liberal plattform. För att kunna göra detta krävs att vi ständigt förnyar oss. Stillastående eller tillbakagång är inga alternativ. Förnyelse eller död - det är vad såväl politiska partier som andra organisationer har att välja emellan.

Efter valet har partistyrelsen tillsatt fem politiska förnyelsegrupper. De ska jobba inför stämman i september i Åre. Arbetet kommer att utgå från olika samhällsproblem vi möter i vår vardag. Det handlar om viktiga områden som integration, välfärd, jämställdhet, tillväxt och miljö. Grupperna ska inte utgå från färdiga politiska lösningar utan i första hand identifiera de utmaningar samhället står inför.

I samtalen föds framtidens idéer

Vi vill förnya Centerpartiet för att förnya Sverige. Människor måste få bestämma mer själva. Få bättre förutsättningar att förverkliga sina drömmar. Vår utgångspunkt är människors vardag. Därför bjuder vi in medborgare till en bred dialog om framtidens Sverige. Vi kommer att lyssna på vad människor vill att vi ska rikta vår energi på. Såväl nationellt som lokalt.

Nu är det dags att kavla upp ärmarna. Vi har ett gemensamt jobb att göra. Inte för Centerpartiets egen skull. Utan för Sveriges skull. Vårt land förtjänar ett starkare Centerparti.

Denna text är nyhetsbrev från mig i rollen som partisekretare.

Inga kommentarer: