måndag 28 februari 2011

Utan dialog ingen demokrati

Det finns ingenting självklart med demokrati. Idag, i Sverige, kan vi ändå förledas att tro det. Vi får fritt välja våra företrädare. Rätten att säga din mening finns i vår grundlag. Så har det inte alltid varit. Det krävdes en lång, enveten kamp för yttrandefrihet, allmän rösträtt och näringsfrihet.


Samma slags kamp för frihet och rättigheter utkämpas just nu i Mellanöstern och i Nordafrika. De gamla regimerna har fallit i Tunisien och Egypten. I Libyen, Bahrain, Jemen och Jordanien pågår revolten för fullt.


Gemensamt är folkets törst på frihet och hunger efter livsmöjligheter. Men svaret från diktatorerna är ofta våld och brutalitet. Människor flyr i panik. Detta strider mot alla moraliska principer. I ett anständigt samhälle övervakas de styrande - inte de styrda. Ledarna i arabvärlden måste lyssna på sina medborgare. Maskingevär måste ersättas av argument.


Lyssna och återkoppla

Vi i Centerpartiet behöver utveckla den svåra konsten att lyssna på medlemmar och medborgare. Det är en riktig utmaning att verkligen engagera människor i förnyelsen av Sverige. För att lyckas måste vi vara beredda att ompröva gamla sanningar.


Vi har pekat ut fem framtidsområden. Tillväxt, jämställdhet, integration, miljö och välfärd. Vilka är de mest avgörande problemen? Vi ska lyssna, samtala och ta till oss nya idéer. Och ge tydlig återkoppling till dem vi samtalar med.


Vi behöver fler människor som vill komma till Sverige. Men hur blir Sverige mer attraktivt? Hur kan fler människor vara med och bidra? Kvinnors förutsättningar att utbilda sig, göra karriär och tjäna pengar måste förbättras. Men vad krävs för att kvinnor i större utsträckning ska utvecklas på jobbet – och till och med bli chefer? Vi måste sänka utsläppen betydligt mer. Gör vi det genom högre koldioxidskatter eller med snabbare teknikutveckling?


Snart är det valrörelse

Vi har nyss haft valrörelse. Nu blir det dessutom omval redan i maj - i Västra Götaland och Örebro. Vi ska använda dessa valrörelser i en nystart för vårt parti. Vi får chansen att utveckla och pröva många av våra nya idéer och förslag.


Mycket står på spel. Det kommer att bli en hård kamp om väljarna. På båda ställena kan vi nå framgång för Centerpartiet och majoritet för Alliansen. Centerpartiet är sjukt bra på att valspurta – och det ska vi visa nu. Låt oss från hela Sverige ge ett starkt stöd till partivännerna i Örebro och i Västsverige!

2 kommentarer:

Sofia sa...

Hej Michael!
Vi är några studenter vid Södertörns Högskola som ska skriva lite om Centerpartiets kampanjplaner och strategier. Finns dte någon mejladress man kan nå dig på och ställa lite frågor?

Vänliga hälsningar, Sofia

JSMA sa...

Hej Sofia!

Du kan maila på michael.arthursson@centerpartiet.se

Vänliga hälsningar
Michael