tisdag 15 februari 2011

Var med och förnya Sverige

Hjärtligt tack till alla som var med på kommundagarna!

Diskussionerna i Linköping blev en lysande start på ett efterlängtat förnyelsearbete. Valanalysen är klar. Förnyelsegrupperna är igång. Nu kan dialogen och idéutvecklingen sätta fart.

Alla ställningstaganden och vägval är inte gjorda. Det är det som är grejen. Skrämmande och spännande på samma gång.

Vi behöver många samtal med människor både inom och utanför centerpartiet. Riktig dialog. Jag ser fram emot massor av nya goda idéer för att förnya Sverige. Öka jämställdheten. Utveckla välfärden. Förbättra integrationen. Skärpa miljöpolitiken. Skapa nya möjligheter till tillväxt i hela landet.

Nybyggarlandet Sverige

Vi är redan igång med diskussionen om hur vi ska klara framtidens tillväxt och välfärd. Allt färre i arbete ska försörja allt fler.

Det finns ingen quick fix för hur detta ska klaras. Men en viktig del är att fler människor vill flytta till vårt nordliga land och förverkliga sina drömmar. Sverige har alla förutsättningar att ut- vecklas som ett attraktivt, framgångsrikt nybyggarland.

På kommundagarna presenterade Maud Olofsson en rapport som visar att välfärden till stor del bärs upp av invandrare. Var fjärde läkare, var tredje apotekare och vart femte vårdbiträde är födda utomlands. Invandrarföretag har omkring 200 000 personer anställda.

Vi är ofta så problemfokuserade när det gäller invandring att vi glömmer de stora värden som skapas. Vi behöver breda vägar in i samhället och låga trösklar till arbetslivet. På flera håll fungerar det redan.

I Värnamo och Falkenberg talar man snarare om nya svetsare och sjuksköterskor än om invandrare och flyktingar. Här har flera invandrargrupper minst lika hög sysselsättningsgrad som svenskar. Ett framgångsrecept är ett tätt samarbete mellan näringsliv, civilsamhälle och kommun.

Att själv få bestämma

Människors vardag är utgångspunkten för vår politik. Ett starkare medborgarperspektiv är nödvändigt oavsett om det rör sig om elpriser, socialförsäkringar, integration eller välfärd.

De avregleringar och valfrihetsreformer som genomförts skapar nya möjligheter. Men när stora system förändras blir de första lösningarna inte alltid de perfekta. Därför behöver vi lyssna till kritik och göra nya förändringar om det är motiverat.

Detta innebär inte att vi ängsligt ska blicka bakåt. Inte förledas tro att människor inte kan göra aktiva val och fatta beslut som rör sin egen situation. Om några år kommer det att te sig lika orimligt att åter förbjuda privata apotek som att säga att det bara ska få finnas statliga brödbutiker.

Steg för steg behöver vi öka inte bara människors valfrihet, utan också människors möjligheter att bestämma över sina egna liv. Detta är en viktig del av förnyelsen av Sverige.

Inga kommentarer: