lördag 18 april 2009

Cronemans tidningstryne

Dagens Nyheters älsklingskrönikör bidrar med ett av sina mer insiktsfulla alster i fredagens nummer av den stora tidningsdraken. Det handlar om Annika Deasy (Östberg) och svenska mediers förgulligande av denna brottsling.

Croneman antyder, lite försiktigt i jämförelse med hur han brukar bulldozra, att den kan vara läge för självkritik från svenska medier.

Lika ömsint som mot sina mediakompisar är inte Croneman när det gäller bloggarna. Trots att han i detta fall har samma åsikt som många bloggare inleder han krönikan med "Att bloggtrynet skulle visa sig från sin värsta sida var inte direkt överraskande...". Frågan är vad han vill säga med denna förnedrande formulering mer än att offentligt bespotta alla som bloggar?

Croneman fortsätter inledningen med "Var femte svensk är snart blogghaverist". En översittarattityd som Jan Guillou aldrig kommit i närheten av.  

Det måste verkligen vara jobbigt att vara tycktilljournalist i detta dagar. Envägskommunikationen har upphört. Massor med vanliga svenskar uttrycker sig själva i bloggar, på Facebook och i andra sociala medier. Och inte har bloggarna samma mainstreamåsikter som det gudautsända mediadrevet heller.

Vi har inte tillnärmesevis så många tidningskrönikörhaverister som blogghaverister. Men de som finns får mycket utrymme. Och de har uppenbarligen svårt att tåla en folklig konkurrens.

1 kommentar:

Iwar sa...

Det är verkligen illa att vanligt folk skall komma med sina åsikter och inte bara de som har en tidning till sitt förfogande.

Bra kommentar, Micke.