onsdag 15 april 2009

Spector får sona

Demonproducenten Phil Spector har fällts för mord och dömts till mellan 15 års fängelse och livstid. Enligt domstolen har den 69-årige Spector skjutit en 40-årig kvinna i sitt hem.

Phil Spector är legendarisk på många sätt och ligger bakom många kända låtar och produktioner som "River Deep Mountain High" med Ike och Tina Turner.

Som sann Beatlesälskare har jag dock haft ett ont öga till Spector sedan 1970-talet. Den sista Beatles-LP:n som gavs ut, Let it Be, spelades in under en tid när gruppen var i upplösningstillstånd. Den genialiske John Lennon kreerade få odödliga låtar till detta album, som domineras av McCartneyskapelser som Let it Be, The Long and Winding Road och Get Back.

Lennon lyckades dock få Spector att göra slutproduktionen på albumet, varpå han ändrade soundet och inramningen helt till flera av låtarna, bl a "The Long and Winding Road" som lät som en patetisk symfoniwannabesnyftare. McCartney var rasande men blev överkörd.

Paul fick dock sin revansch flera gånger; dels i förväg (!) genom det sista album med The Fab Four som spelades in men gavs ut efter Let it Be, Abbey Road, som Maccan producerade mästerligt ljuvligt. Och efter många år kom en remake - Let it Be - naked, där de flesta av Spectors ingrepp i Beatlesmusiken rensats bort.

Men inte visste vi då vilka verkligt mörka sidor som dolde sig hos denne excentriske man.

Inga kommentarer: