tisdag 28 april 2009

Panik bakom hörnet

Vi ska inte negligera nya hot som vi har dålig kunskap om. Men samtidigt är det viktigt att försöka behålla proportionerna i förhållande till de faror som lurar. 

Jag tänker på de eskalerande larmrapporterna om den nya (?) svininfluensan, som upptar sju av de elva första sidorna i dagens morgontidning.

Stanna upp ett ögonblick inför vad influensaexperterna professor Björn Olsen och infektionsläkare Christian Ehrenborg har att säga oss: 

" Världssamfundet, inklusive Sverige, måste agera genast och kraftfullt. Vi måste kunna hantera den panik smittan utlöser."

" Vaccin ger inte ett hundraprocentigt skydd, men det finns en viktig psykologisk effekt. Vi tar detta på allvar och visar dådkraft".

Tänkvärda ord. Det är alltså paniken i smittans spår som utmålas som det stora problemet. Inte smittan i sig.

Och massvaccinering motiveras främst av psykologiska skäl. Inte medicinska.

Om det nu är paniken och känslorna som är det största hotet; vad tar forskare och media för ansvar för att inte hälla bensin på denna känslobrand?

1 kommentar:

Iwar sa...

De tar ansvar för sina jobb. A) Att sälja fler tidningar. B) Att få en stund i rampljuset och kanske mer pengar till forskning.

Det är förmedlingen av svininfluensan som har blivit en pandemi:

En pandemi (av grekiska pandemia, "hela folket") är en epidemi som drabbar och får spridning över stora delar av världen. (Wikipedia)