fredag 11 december 2009

Kan vi finna en ny ton?

SCB:s höstliga partisympatimätning väcker många frågor. Enligt mätningen skulle Sverigedemokraterna, om det var val idag, få ca 5 % av rösterna och göra entré i den svenska riksdagen. På regional nivå visar mätningen att SD har nära 7 % i Skåne och över 8 % i Malmö.

Vad är det som håller på att hända? Kommer vi att få in ett främlingsfientligt parti vårt blågula parlament? Hur hanterar de främlingsvänliga partierna situationen?

Det är svårt att "ta debatten" med populistiska partier som svartmålar invandringen som vårt största samhällsproblem. Det visar erfarenheter bl a från Le Pens nationalister i Frankrike, Haiders österrikiska FPÖ och Kjaersgaards Dansk Folkeparti.

Det är lätt att hamna i fällan att de etablerade säger "Vi är Goda, Ni är Onda". "Vi är humanister, Ni är rasister". De invandringsovilliga blir outade, utskällda syndabockar. De blir dissade av etablissemanget.

Och det är inte bara Sverigedemokraternas företrädare som blir utfrusna. Många av de som funderar på att rösta på SD kan känna likadant.

Ser vi på senaste EU-valet så har SD:s väljarkår en tydlig profil. De får starkast stöd bland sjukskrivna, lågutbildade och arbetare. I konkurrens med Piratpartiets väljare har de som valde Sverigedemokraterna det lägsta förtroendet för svenska politiker och det demokratiska systemet.

Det handlar till stor del om personer som troligen känner ett utanförskap inför samhällssystemet. Och då kommer SD och erbjuder till synes enkla lösningar. Levererar myter om invandringen som roten till problem som arbetslöshet och brister i vård och omsorg.

Vi behöver en annan dialog som grundar sig på klara fakta och tydliga värderingar. Samtala om hur ett gott samhälle kan byggas utifrån ömsesidig tolerans och respekt. Visa hur migration och öppenhet bidragit till den välfärd som finns i Sverige. Lyssna på den oro som arbetslösa och sjukskrivna har inför framtiden. Bemöta skrönor och osanningar med sakliga argument.

Allt hårdare fördömanden av SD som parti riskerar att lyfta dem till nya höjder. Det vore ett nederlag för den svenska demokratin.

Så låt oss försöka hitta en ny samtalston.

Inga kommentarer: