tisdag 8 december 2009

Ständigt snävt klyftfokus

Den svenska avundsjukan håller inte bara i sig utan frodas och utvecklas alltmer.

De senaste pådrivarna i denna fråga är LO-utredarna Anna Fransson och Irene Wennmo, Dagens Nyheter och alla andra medier som hänger på.

Hänger på vadå? Den förskräckeliga nyheten om de vådligt ökande klyftorna mellan fattiga och rika i Sverige. "Skillnaden mellan fattiga och rika ökar dramatiskt", braskar DN.

Vad är det då som har hänt? Vilka har fått det så mycket sämre? Vilka har blivit så mycket fattigare? Vid en läsning av artikeln visar det sig - ingen har blivit fattigare!

Men de fattigaste har bara fått en ökning av sina disponibla inkomster med 15 procent de senaste 16 åren. Och de rika har fått mycket mer ökning... Skandal !?!

Ser man på de senaste sex åren har förvärvsarbetandes inkomster ökar med 3,3 procent om året. Arbetare har fått lika mycket procentuell ökning som högre tjänstemän.

Men denna redovisning av verkligheten, att:
  • Alla grupper av svenskar har fått det ekonomiskt bättre under 15 år
  • De som arbetar har en snabb löneutveckling
  • Arbetarnas inkomster har ökat lika snabbt som chefernas, och högre än flera tjänstemannagrupper
Denna redovisning kan naturligtvis vare sig röda LO eller vänsterjournalister glädja sig åt. För kan man hitta "klyftor" att hugga på och samtidigt hetsa lite mot alliansregeringen är detta mycket trevligare.

Hur var det han sa nu, Mundebo? "Sverige är det enda land där avundsjukan är starkare än sexualdriften".

Inga kommentarer: