tisdag 28 april 2009

Panik bakom hörnet

Vi ska inte negligera nya hot som vi har dålig kunskap om. Men samtidigt är det viktigt att försöka behålla proportionerna i förhållande till de faror som lurar. 

Jag tänker på de eskalerande larmrapporterna om den nya (?) svininfluensan, som upptar sju av de elva första sidorna i dagens morgontidning.

Stanna upp ett ögonblick inför vad influensaexperterna professor Björn Olsen och infektionsläkare Christian Ehrenborg har att säga oss: 

" Världssamfundet, inklusive Sverige, måste agera genast och kraftfullt. Vi måste kunna hantera den panik smittan utlöser."

" Vaccin ger inte ett hundraprocentigt skydd, men det finns en viktig psykologisk effekt. Vi tar detta på allvar och visar dådkraft".

Tänkvärda ord. Det är alltså paniken i smittans spår som utmålas som det stora problemet. Inte smittan i sig.

Och massvaccinering motiveras främst av psykologiska skäl. Inte medicinska.

Om det nu är paniken och känslorna som är det största hotet; vad tar forskare och media för ansvar för att inte hälla bensin på denna känslobrand?

Svenskar lagom gnälliga

Sverige är inte värst i EU när det gäller klagomål. Det visar statistik från EU:s Europeiska ombudsman, Nikiforos Diamandourus.

Svenskarna kommer först på 17 plats. Listan i gnäll per capita toppas av Malta och Luxemburg.

Det känns såå rätt att ärans och hjältarnas folk är lagom i mitten på denna lista. Kanske beror den ganska låga placeringen att vi gnällt av oss här hemma på alla bonusar? Eller andra syndabockar vi kan leta upp för allehanda samhällsproblem.

Trots allt är det ändå rätt bra att inte ligga sist. En balanserat kritisk hållning kan behövas. För att åter citera Tage Danielsson, "Utan tvivel är man inte klok".

torsdag 23 april 2009

Bonusfokus = strutsmentalitet

Bonusjakten i media fortsätter. Ingen bonus ska lämnas outforskad. Både regeringen och oppositionen hakar glatt på detta sidospår.

Igår var det bolagsstämma i Ericsson. Ett flaggskepp i det svenska näringslivet. Kanske läge för en skarp analys om hur framtidsutsikterna ser ut?

Inte i Dagens Nyheter i alla fall.  Där handlar nyhetsrapporteringen om vilka AP-fonder som närvarade och om de ville eller inte ville rösta om "bonusar".

Var och varannan dag grävs gamla bonuslik upp och luftas för allmänheten. Det är som om stanken från bonusträsket skulle frigöra oss från finanskrisens och den globala recessionens problem.

Rörliga ersättningar, vilken orättvis mardröm! Eller?

Syndabocksmentaliteten strålar över landet. Istället för att fokusera på vad vi behöver göra för att vända skutan ägnas kraften åt att leta alla som kan ha tjänat lite extra på några affärer.
Så mycket enklare.

Det är som en flock strutsar som borrar ned huvet och letar gömda bonusar och hoppas att krisen ska ha blåst bort när de tittar upp igen. Smart, va?

Privat universitet i Danmark

Ett privat universitet är på gång i vårt sydliga grannland. Vetenskapsminister Helge Sander från Venstre har satt igång en utredning för att få fram ett konkret beslutsunderlag, skriver Berlingske Tidene.

Venstreministern har t  o m skrivit en bok i frågan. Han menar att en privatägt universitet kan säkra att studenterna får bättre tillgång till internationella utbildningsmiljöer och till näringslivet.

Organisationen Dansk Industri stöder förslaget. Socialdemokraterna säger inte nej, men kräver lika villkor med de offentliga universiteten.

Vad säger du om detta, Lars Leijonborg?

onsdag 22 april 2009

Oss trygghetsnarkomaner emellan...

Jag kom över en fantastisk bok som jag har förgyllt mitt jobbresande med på sistone. Boken heter "I trygghetsnarkomanernas land - Sverige och det nationella paniksyndromet." Den är skriven av David Eberhard, överläkare och i skrivande stund (2006) chef för psykakuten vid S:t Görans Sjukhus.

Författaren ställer en diagnos på nationen Sverige och kommer fram till att landet uppfyller de vetenskapliga kriterierna för paniksyndrom med torgskräck. Hans resonemang utgår till del från den sekulariserade människans dödsskräck och hur staten försöker agera som att man kan reglera bort risken att dö. Denna falska trygghet menar Eberhard i själva verket skapar en verklig otrygghet.

Staten försöker förbjuda allt som är farligt. Men som en följd blir vi alltmer rädda och oförmögna att hantera verkliga krissituationer. En rad belysande exempel tas upp; cykelhjälmar, djungelolja och säkerhetsbälten är bara några av dem.

Många blir säkert grymt provocerade om de läser boken. Så bra! Man tvingas helt enkelt tänka till.

Rekommenderas till alla som vill utmana sina förutfattade meningar.

lördag 18 april 2009

Cronemans tidningstryne

Dagens Nyheters älsklingskrönikör bidrar med ett av sina mer insiktsfulla alster i fredagens nummer av den stora tidningsdraken. Det handlar om Annika Deasy (Östberg) och svenska mediers förgulligande av denna brottsling.

Croneman antyder, lite försiktigt i jämförelse med hur han brukar bulldozra, att den kan vara läge för självkritik från svenska medier.

Lika ömsint som mot sina mediakompisar är inte Croneman när det gäller bloggarna. Trots att han i detta fall har samma åsikt som många bloggare inleder han krönikan med "Att bloggtrynet skulle visa sig från sin värsta sida var inte direkt överraskande...". Frågan är vad han vill säga med denna förnedrande formulering mer än att offentligt bespotta alla som bloggar?

Croneman fortsätter inledningen med "Var femte svensk är snart blogghaverist". En översittarattityd som Jan Guillou aldrig kommit i närheten av.  

Det måste verkligen vara jobbigt att vara tycktilljournalist i detta dagar. Envägskommunikationen har upphört. Massor med vanliga svenskar uttrycker sig själva i bloggar, på Facebook och i andra sociala medier. Och inte har bloggarna samma mainstreamåsikter som det gudautsända mediadrevet heller.

Vi har inte tillnärmesevis så många tidningskrönikörhaverister som blogghaverister. Men de som finns får mycket utrymme. Och de har uppenbarligen svårt att tåla en folklig konkurrens.

onsdag 15 april 2009

Ny arbetsseger

Det blir mycket fotboll nu på bloggen. Det kan inte hjälpas. Brommapojkarna gör sin andra allsvenska sejour i världshistorien och slår fotbollsSverige med häpnad. Andra raka segern ikväll mot svårspelade Halmstads Bollklubb. På bortaplan.

Lite trist att segertåget ska drabba härliga Hallands allsvenska lag, men den enes bröd...

Liksom i de två tidigare matcherna i årets allsvenska så kom motståndarna ingen vart mot BP:s försvar. Henriksson och Karlsson dominerade mittförsvaret som två resliga grekiska gudar. På vänsterbacken jobbade Odelius värre än Laila Bagge i avslutningen på Let´s Dance. Och till höger vågade sig Pär Asp på dödsföraktande rusher som man knappt sett sedan Carlos Alberto i VM 1970.

Andreas Eriksson debutdominerade på mittfältet - och som han gjorde det. Ständiga närkampsvinster. Hård men juste. Läckra, väl avvägda vägvinnande passningar. Och flera distansskott som frestade Halmstads målvakt att darra på manschetten.

BP:s segermål kännetecknades av lagets bredd, oberäknelighet, slitstyrka och sting. Philip Haglund gör ett av sina berömda långinkast, Sinan skarvar vidare med nackkotorna i en hård duell, bollen dimper ner där ingen har räknat med det i målområdet - och från ingenstans kommer notoriske måltjuven Runnemo och trixar in den.

Halmstad hämtade sig aldrig från denna chock. När de väl kom till något avslut stod Brommapojkarnas tonårige världsmålvakt stadigt i vägen för alla bollar som kom i närheten av hans målbur. Han höll nollan för tredje matchen i rad. Ingen har någonsin gjort mål på honom i en allsvensk match.

Beskåda den allsvenska tabellen. Häpna. Njut. Och håll tummarna för fortsättningen.

Spector får sona

Demonproducenten Phil Spector har fällts för mord och dömts till mellan 15 års fängelse och livstid. Enligt domstolen har den 69-årige Spector skjutit en 40-årig kvinna i sitt hem.

Phil Spector är legendarisk på många sätt och ligger bakom många kända låtar och produktioner som "River Deep Mountain High" med Ike och Tina Turner.

Som sann Beatlesälskare har jag dock haft ett ont öga till Spector sedan 1970-talet. Den sista Beatles-LP:n som gavs ut, Let it Be, spelades in under en tid när gruppen var i upplösningstillstånd. Den genialiske John Lennon kreerade få odödliga låtar till detta album, som domineras av McCartneyskapelser som Let it Be, The Long and Winding Road och Get Back.

Lennon lyckades dock få Spector att göra slutproduktionen på albumet, varpå han ändrade soundet och inramningen helt till flera av låtarna, bl a "The Long and Winding Road" som lät som en patetisk symfoniwannabesnyftare. McCartney var rasande men blev överkörd.

Paul fick dock sin revansch flera gånger; dels i förväg (!) genom det sista album med The Fab Four som spelades in men gavs ut efter Let it Be, Abbey Road, som Maccan producerade mästerligt ljuvligt. Och efter många år kom en remake - Let it Be - naked, där de flesta av Spectors ingrepp i Beatlesmusiken rensats bort.

Men inte visste vi då vilka verkligt mörka sidor som dolde sig hos denne excentriske man.

tisdag 14 april 2009

Bävrarna breder ut sig

Det är inte bara i Sverige de ivriga bävrarna gör framfart.  Längs Storå- systemet på Västjylland har det blivit dags för bäver-patrullens årliga utryck-ning.

Berlingske Tidene berättar om den årliga bäver-räkningen i Kloster-hedens Plantage där 18 tyska bävrar blev inplanterade för tio år sedan. Vid senaste räkningen hade bävrarna ökat till 110 i antal.

Innan dess hade bävern varit utdöd i Danmark i 2.500 år.

Det har varit visst gruff mellan bävrarna och lokalbefolkningen, men nu uppges stämningen vara god.

Kanske idé för näringsministern att åka till Västjylland för inspiration?

söndag 12 april 2009

Action på Youtube

Så här en stilla påskdag känns det väl härligt att njuta av kronprinsessans eklaterade förlovning. Programledare: Carl Gustaf. Sidekick: Silvia.

Gud bevare konungen och fastlandet. Samt Gotland!

Fiasko för vem?

DN har väl lite svårt att hitta smaskiga nyheter så här i påskatider. Hur ska man annars förklara att man drar upp en massiv fyrspaltare på förstasidan om att "riksdagsmännens bloggar är ett fiasko".

Hur har man nu mätt detta? Jo, genom att kolla antalet kommentarer på bloggarna. Få eller inga kommentarer visar att det inte finns intresse för bloggarna enligt DN:s logik. I det här fallet Mats Carlboms logik.

Med samma resonemang så saknar alla DN-läsare som inte kommenterar papperstidningen eller webbplatsen alltså intresse för det som står i DN. När jag bläddrar i dagens DN begränsar sig läsarintresset till tre insändare och några nekrologer.

Dags att lägga ned efter detta fundamentala fiasko, DN?

Top of the pops

Det kanske blir en kortvarig lycka, men i skrivande stund leder BP fotbollsallsvenskan. Efter långfredagens möte med Häcken på ett grusfyllt Grimsta är de rödsvarta obesegrade och har inte släppt in ett enda mål.

Betydligt bättre än för stackars stockholmskollegorna med det stolta önamnet där Skansen ligger. De mötte ett annat göteborgslag och torskade med hela 6-0. Tungt.

I Brommapojkarnas lag är tonåringen Kristoffer Nordfeldt en bjässe i målet som skapar trygghet i hela laget. Och när Miiko Albornoz, en annan tonåring, sätter fart på kanten hänger motståndarna inte med alls. Både Guterstam och Runnemo har hittat nätmaskorna. Haglund äger det offensiva mittfältet. Och Pär Asp spelar så bra att man knappt saknar lagkapten Persson.

Nu väntar tuffa matcher framöver. Halmstad borta, AIK hemma på Grimsta och sedan ett revanschsuget djurgårdsgäng på Stadion. Vilken härlig fotbollsvår!

torsdag 9 april 2009

Hjältinnan Östberg?

Det är ingen hejd på alla skriverier om den morddömda Annika Östbergs resa till Sverige. Hyllningarna avlöser varann i mediadrevet. "Trots tuffa smällar gav hon inte upp" är exempelvis rubriken i dagens DN.

Så kan det vara när en blond vacker svenska efter rättslig prövning fängslats för delaktighet i två kallblodiga mord i det land många svenskar älskar att hata - USA. Men aldrig såg vi samma hyllningsporträtt till Jackie Arklöv eller Tony Olsson efter Malexandermorden - sunt nog.

För att inte tala om mördaren från Åmsele. Han utmålas som en provocerande otäck finne som vi aldrig mer vill se i vårt land.

Men nu är den stora frågan hur snabbt Östberg ska kunna komma ut från Hinseberg. Vilken människosyn bär journalisterna på egentligen?

måndag 6 april 2009

Köerna till vård minskar

Nu minskar köerna till specialistvård på flera håll i landet, visar nya uppgifter från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Den "kömiljard" som regeringen och SKL enats om visar sig vara en ganska bra morot för att korta köerna. Innovationen var att denna gång får landsting och sjukhus inte mer pengar om de har långa köer och många patienter som väntar. Tvärtom belönas de landsting som får ner köer och väntetider och låter patienter bli undersökta och opererade.

Enkelt och genialt.

Jönköping, Skåne och Västernorrland har enligt SKL pinnat på särskilt bra fram till februari.

Jobba vidare för en köfri vård!

söndag 5 april 2009

BP håller nollan

Så har då BP klarat av premiären i sin andra allsvenska säsong någonsin. Den stora breddklubben från Stockholms vackra väster har som vanligt varit nedskrivna av alla självutnämnda experter, men klarade söndagsmatchen mot svårspelade Trelleborg riktigt bra.

I första halvlek hade BP kommandot det mesta av tiden, och Miko Albornoz frispelade Philip Haglund som var sånär att näta. Båda egna produkter av den omfattande ungdomsverksamheten.

Utan att dra för stora växlar efter en enda match på hysteriskt blåsiga Vångavallen går det att konstatera att det rödsvarta mittfältet håller hög klass och att Kribbe i målet kan bli en mardröm för många allsvenska anfallare. Det egna anfallet är dock inte lika vasst och försvarslinjen kan bli lite vilsen ibland.

Men än så länge håller BP nollan i allsvenskan. På långfredag väntas Hisingens stolthet BK Häcken till Grimsta IP. Då blir det ännu mera kamp.