onsdag 15 juli 2009

Lumbarda - en skön idyll

Vår energiska storfamilj har denna sommar upptäckt ett hänförande smultronställe i möjligheternas Europa. Platsen är den lilla fiskebyn Lumbarda på ön Korcula i den kroatiska arkipelagen.

Några timmars bil- eller buss- eller båtresa från Dubrovnik eller Split och en kvarts färjeöverfart från Orebic så är du på den gröna varma ön Korcula. Lumbarda ligger bara en halvmil från huvudorten som har samma namn som ön, Korcula.

Landskapet och utsikten är helt enkelt bländande. Det rena turkosskimrande adriatiska havet med små grönskande öar inramas av mäktiga bergstoppar på det nära fastlandet. Badvattnet är ljuvligt varmt, riktigt salt och sant livgivande. Vågorna smeker mjukt de många sand- och stenstränderna. Vindpustarna mildrar den adriatiska hettan till lagom styrka.

Det finns några fler utsocknes turister i Lumbarda, men de vänliga kroaterna sätter sin prägel på folklivet. Börjar man bara samtalen med ett artigt "Dober dan" (goddag) och avslutar med "Hvala" (tack) så dyker man rakt in i den lumbardiska harmonin.

Det finns riktigt bra restauranger med besjälad personal och lokala anrättningar till mycket rimliga priser. Några matställen tillreder enbart lokala råvaror, egen fångad fisk och eget odlat vin. Zure i Lumbarda och Mate i Pupnat är restauranger du drömmer om att få återvända till.

Det lokala vita vinet GRK är en riktig höjdare för en småtorr gom. Vill du istället ha en rejäl bira är de lokala märkena Karlovacko, Ozujsko och Lasko suveräna törstsläckare. 

Det går bra att boka ditt boende på Lumbarda redan hemma i Norden . Har du inte bokat boende tidigare kan du hitta ett överflöd av rum eller lägenheter "apartman".

Skulle du tröttna på att bada, ta det lugnt och äta gott finns det gott om kulturhistoria och storslagna naturscenerier att beskåda. Badviken Pupnatska Luka med en hisnande nedfärd längs slingrande serpentinvägar tar andan ur dig. Den historiska staden Korcula med torn, murar, prång och kyrkor har samma slags magiska atmosfär som storsyrran Dubrovnik. 

Ett par kvällar i veckan kan du beskåda svärddansen inne i Korcula - en dans som tidigare fanns runt hela Medelhavet, men nu dansas enbart av de korculier som själva fört denna tradition vidare i mer än 400 år.

Du kan hyra båt, åka på korta och långa båtturer, hyra cyklar och svettas längs markerade cykelleder, handla färsk frukt och grönsaker på den lokala marknaden eller mingla på Lumbardas egen bybarbeque en ljum kväll. Är du morgonpigg kan du köpa egen färsk fisk på Korculas egen fiskmarknad från klockan sex på morgonen.

Det finns bara ett stort problem med att resa till Lumbarda och Korcula. Du vill inte åka därifrån.

1 kommentar:

Iwar sa...

Låter gôtt. Har också en massa goda minnen från Kroatien och Korcula. När jag läser din rapport får jag lust att dra igen.