Nej, det är inte en ett-år-för-tidig rapportering inför det svenska riksdagsvalet. Texten syftar på det stundande valet den 14 september i vårt rika grannland väster om kölen. Norge.
I Norge styr sedan fyra år en koalition mellan arbeiderpartiet (s), socialistisk venstreparti (sv) och det norska senterpartiet (sp). Jens Stoltenberg (s) och hans kompisar lyckades locka över sp till vänstersidan i samband med förra valet och kunde bilda en rödgrön regering.
Arbeiderpartiet har god uppslutning i opinionen, men alltså i nuläget ingen samlat stöd för en ny regeringsperiod. Man utstrålar också en viss stress i EU-frågan, som väckts till liv av den isländska ansökan om att få bli medlemmar. Det finns inget stöd för att ansöka om EU-medlemskap från de andra regeringspartierna, däremot från det borgerliga oppositionspartiet Höyre.
Det stora oppositionspartiet är det populistiska Fremskrittspartiet, lett av Siv Jensen, som hittills inte blivit insläppt i en norsk regering. Vissa mätningar pekar på det bästa valresultatet någonsin på runt 25 % av rösterna. Man passar i EU-frågan och flirtar med främlingsfientliga strömmningar, senast genom att vilja flytta den norska flyktingmottagningen till Afrika.
Borgerliga Höyre är långt från uppslutningen under Kåre Willochs dagar på 1980-talet och lever i Fremskrittspartiets opinionsskugga på runt 15% av rösterna. Ändå är det Höyre som spås vara regeringsbärande i en ny regering. Partiledaren Erna Solberg ägnar lika mycket energi åt att angripa Fremskrittarna och Jensens bristande ledarskap som att opponera mot den rödgröna regeringen.
Senterpartiet i Norge är numera något helt annat än sin namne i Sverige, och har tagit ställning för en ny mandatperiod med vänsterblocket. Norska LO har givit Sp en halv miljon kronor i kampanjstöd. Partiet är på krigsstigen mot allehanda rovdjur i det norska landskapet; vargar, björnar, järvar, lodjur och örnar lever farligt där Sp drar fram.
Vänsterorienterade SV får svårt att upprepa tidigare valframgångar och de mindre borgerliga partierna Venstre och Kristelig Folkeparti hoppas på en regeringsmedverkan från en plattform på vardera 5-7 % av rösterna.
Men mycket kan hända på de drygt 40 dagar som återstår till Stortingsvalet i september.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar