tisdag 2 oktober 2012

Framtidens folkrörelser

Det finns två folkrörelser jag varit mycket aktiv i de senaste decennierna.
De är helt unika och olika, brottas med olika problem, men har också likheter som är lovande för framtiden.

IF Brommapojkarna. Europas största fotbollsförening räknat i antal lag eller ungdomsspelare. Alla som vill får vara med och spela. Både bredd och elit. I superettans trupp kommer nästan alla från den egna ungdomsverksamheten.

Centerpartiet. Har varit med och styrt Sverige i sex år. Bröt socialdemokratins 44-åriga maktinnehav för 42 år sedan. Förde in miljön i svensk politik. Engagerar tiotusentals medlemmar runt om i alla Sveriges 290 kommuner.

Jag vet att de flesta Centerpartister håller på ett annat lag än BP. Och de flesta aktiva i BP har ett annat favoritparti än Centerpartiet. Men vad är det då för likheter?

  • Tron på individen i gemenskapen. Genom att ingå i ett sammanhang, där man själv kan påverka, kan varje människa utvecklas.
  • Övertygelsen om nya möjligheter. BP satsade nytt och har nått allsvenskan flera gånger. Centerpartiet var med och skapade Alliansen som har styrt Sverige sedan 2006.
  • Förankringen. BP bygger hela organisationen på ungdomar som kan och vill utvecklas. Centerrörelsen har totalt mellan 40.000 och 50.000 medlemmar runt om i landet.
  • Den ideella insatsen. Vi som är aktiva i idrottsföreningar och politik vet att det är många frivilliga timmar som måste satsas för att nå ett gott resultat.
Demokrati och idrott har många beröringspunkter. Det är det ideella engagemanget som får vårt samhälle att leva!

Inga kommentarer: