lördag 8 november 2008

Maria, Anneli och Annie

Det blev trots allt ingen kvinna som tog hem valet till presidentposten over there. Hillary stupade på målsnöret och Sarah är nedsablad av en osannolik hop pösiga manstyckare, från John Cleese till Niklas Ekdahl.

I Sverige har vi i alla fall de tre emmen på partiledarposten; Mona, Maud och Maria.

Det finns dessutom ett antal andra kompetenta kvinnor i den svenska politiken. Jag tänkte lyfta fram tre kvinnor som jag är övertygad kommer att sätta sin prägel på den politiska debatten under de kommande åren.
Maria Wallhager, ägaransvarigt landstingsråd (fp) i Stockholms län.

Maria är distriktssköterska och revisor och kan kombinera kunskaper om vård och ekonomi. Hon är tydlig i sina liberala idéer samtidigt som hon är pragmatisk, lyssnande och resultatinriktad. Genom att arbeta mycket systematiskt och sakinriktat får hon människor med sig och får därmed saker att hända. I verkligheten, i Sverige.

Anneli Hulthén, blivande stark kvinna (s) I Göteborg.

Det finns nästan hundraprocentigt stöd för Anneli som ny (s)-ledare i Göteborg nu när den legendariske Göran Johansson stiger åt sidan. Anneli tillhör samma SSU-generation som de mer berömda Mona, Margot och Anna, men har haft en mer lågmäld profil. Ändå har hon både nationell, internationell och kommunal politisk erfarnhet. Och när den andre Göran (P) lämnade in nominerade faktiskt göteborgssossarna Anneli till partiledare!

Annie Johansson, färgstark riksdagsledamot (c) från småländska Värnamo.

Politikens svar på Amanda Jensen. Den blott 25-åriga Annie kryssade sig in i riksdagen vid senaste riksdagsvalet och har bl a jobbat snenhårt för integritetsförbättringar i FRA-lagen. Annie har en mognad och ett mod som vida överstiger de flesta dubbelt så gamla i branschen. Ett statsminsterämne, helt enkelt.

Inga kommentarer: