torsdag 19 februari 2009

Debattens heliga kor

Konstfackelevers vandalisering av tunnelbanevagnar har väckt stor debatt. Alltifrån sedvanliga kritiker och anhängare till krav på skadestånd och indragna skattemedel till Konstfack. Det har också poppat upp konstnärer i debatten som förfasar sig över att folkvalda politiker kritiserar K-O-N-S-T-E-N. Att politiker har synpunkter på vad konstnärer har för sig kan leda till samma klimat som i TREDJE RIKET (menar vissa).

Samma försök till undangömmande av en öppen debatt uppkommer i integrationsdebatten. Det är inte comme il faut att ifrågasätta rätten att bära slöja i klassrummen i skolorna, för det är att ifrågasätta RE-LI-GI-ONS-FRI-HE-TEN. Jag har hittills inte sett samma vurm för rätten för tonåringar att bära mössa på lektionerna. De kan ju gott lära sig lite hyfs...

Ett helt annat område är samhällsbyggandet. Återigen är det hopplöst omodernt och ute att ifrågasätta stora motorvägsprojekt som Förbifart Stockholm, för dessa tillhör den heliga nya IN-FRA-STRUK-TUR-EN. Vill man å andra sidan räkna sig som miljövän får man inte rynka på näsan åt nya vindkraftverk, för dessa snurror är en del av det FÖR-NY-BA-RA samhället.

Så där håller det på, i fråga efter fråga. De som inte orkar ta en förutsättningslös diskussion i sak hänvisar till ett högre samhälleligt mål som bara onda krafter vill rucka på. Många orkar inte föra fram berättigad kritik av rädsla för att placeras i fel fack. Tror jag i alla fall.

Vilka är dina heliga kor?

Inga kommentarer: