lördag 28 februari 2009

Sista växthuset rivet i Hässelby


En viktig del av Hässelbys, Stockholms och faktiskt Sveriges historia har nyligen gått förlorad. Plantagen, som väl de flesta känner till, köpte upp den konkurrerande verksamheten i Solbacken bara för att snabbt lägga ner den och riva växthusen.
***
Plantagen grundades i Norge 1986 och har expanderat sedan dess. 2001 köpte man Växus i Sverige, och tog över den konkurrerande verksamheten vid Åkermyntan i Hässelby. 2006 blev merparten av aktierna i Plantagen i sin tur uppköpt av den globala investmentbolaget Apax som snurrar runt över 300 miljarder kronor per år. En övermäktig kraft mot det lilla trädgårdsföretaget.
***
Hässelby Villastad växte upp i början av 1900-talet. Fler handelsträdgårdar byggde upp här än någon annanstans i Sverige. Under en period kom tillgodosågs hälften av hela Stockholms behov av grönsaker från Hässelby Villastad.
***
År 1955 fanns omkring 110.000 kvadratmeter växthus samt ca 50.000 drivbänkar i Hösselby Villastad. Verksamheten bedrevs på ett område av 65 hektar som brukades av 85 trädgårdsmästare.
***
Det var tre år innan jag föddes. Men nu är det slut.

Inga kommentarer: