tisdag 30 december 2008

Topp 5 2008 - Lovisa Morén (1)

Vinnaren av de kvinnor som gått före och inspirerat under året är Lovisa Morén, tvåbarnsmamma och miljöpartist i Hässelby. När jag lärde känna henne i mitten av 1990-talet var hon en rekordung, karismatisk och mycket målmedveten gruppledare för miljöpartiet i Stockholms Stadshus.

Hon kastades tidigt in i hetluften i tuffa förhandlingar med finansborgarrådet Mats Hulth (s), Annika Billström (s) och andra av huvudstadens politiska ledare. De ledande tjänstemännen i stadens förvaltningar blev ofta tagna på sängen av en ung grön politiker som var mer påläst än deras egna experter.

I slutet av 90-talet drabbades hon av en svår, livshotande sjukdom. Det har krävts många år av rehabilitering och tålamod för att komma tillbaka. Och hon har klarat det!

Lovisa har kunskap, potential och stöd för att vara riksdagsledanot eller borgarråd om hon skulle velat. Men hon har prioriterat småbarnen och deras trygghet. Istället för att stå i riksdagens talarstol med ett spädbarn på armen har hon valt att som en av de första i Stockholm ta initiativ till att använda vårdnadsbidraget för att kunna vara hemma en längre tid med vår dotter Mira och även ha mer tid för vår son Liam.

Politiskt och personligt slåss Lovisa för barnens rättigheter, en skola som tar tillvara och stimulerar barnens känslomässiga behov och människors rätt att själva välja de lösningar som passar dem bäst. Under hennes tid som gruppledare och drivande i skolstyrelse och utbildningsnämnd har barnperspektiv, EQ och friskolor lyfts fram. Skolorna i Stockholm fick också starkt ökade resurser när Lovisa var med och styrde.

Lovisa tillhör de genuina miljöpartisterna som inte sätter maktinnehav och blockpolitik främst utan tror på ett självständigt grönt alternativ. I det alltmer polariserade rollspelet som pågår i svensk rikspolitik behövs det någon som vågar stå för ett annat synsätt.

Svensk politik behöver mer av Lovisa Morén.

Inga kommentarer: