fredag 2 januari 2009

Det vigtigste i Danmark

Vad var det viktigaste som hände i dansk politik 2008? Lars Hovbakke Sörensen, extern lektor och pd.d. vid den Historiska avdelningen vid Lund vid Aarhus Universitet listar de tre viktigaste händelserna i en nyårskrönika i Berlingeske Tidende.

Den kanske viktigaste frågan var enligt Sörensen folketingsmedlemmen Malou Aamunds partibyte från Ny Alliance, det nya partiet i Folketinget, till regeringsbärande Venstre. Detta innebar att konstellationen Venstre-Konservative-Dansk Folkeparti (VKO kallat), som förlorade majoriteten i Folketinget i valet 2007, åter fick majoritet i det danska parlamentet.

VK-regeringen hade för första gången på många år kunnat föra en uttalat borgerlig politik i Danmark sedan 2001, med stöd av Dansk Folkeparti i parlamentet, men genom valresultatet 2007 uppstod en ny, mer osäker parlamentarisk situation. Aamunds partibyte gör att den tidigare regeringspolitiken nu kan fortsätta.

En annan stor händelse var att ett av regeringspartierna, Det Konservative Folkeparti, i september 2008 fick en ny partiledare i Lene Espersen.

Tidigare partiledarskiften har orsakat turbulens och osäkerhet, men detta partiledarskifte skedde utan dramatik. Lene Espersen har klart deklarerat att hon vill fortsätta det nära samarbetet med Venstre. Hon har också fått starkt stöd i opinionsmätningar under hösten.

Den tredje frågan, som är svårare för oss i den gamla enhetsstaten Sverige att förstå vidden av, är det nya avtalet med Grönland om självstyre. Grönland är som bekant en del av staten Danmark, har egna representanter i Folketinget, men vill liksom Färöarna ha ett långtgående självstyre. Sörensen bedömer att avtalet ökar Grönlands självständighet och ökar förutsättningarna för ett gott förhållande mellan Danmark och Grönland.

Inga kommentarer: