lördag 26 september 2009

Comeback för Marit?

Marit Arnstad kan göra comeback i den norska regeringen. I alla fall om det norska senterpartiets fylkeslag (länsorganisationer) får bestämma.

Det norska valet innebar att den sittande Ap-Sp-SV-regeringen fick förnyad övervikt i Stortinget. Arbeiderpartiet (Ap) under Jens Stoltenberg gick framåt, medan Socialistisk Venstre (SV) backade ungefär lika mycket. Senterpartiet fick i stort oförändrat stöd, vilket gör att man nu är jämnstora med SV.

Inom Sp ifrågasätts nu om det försvagade SV:s ledare Kristin Halvorsen ska kunna sitta kvar som finansminister. Detta är en post som flera inom Sp skulle kunna tänka sig att lägga beslag på, liksom miljöministerposten som också innehas av SV. Och ett av de namn som nu förs fram är alltså Marit Arnstad.


Marit är en karismatisk kvinna som inte är rädd för att sticka ut hakan. Hon har en lång politisk karriär bakom sig alltsedan hos satt i ledningen för norska senterungdommen under 1980-talet. Jag träffade henne ett antal gånger i det dåvarande nordiska centerungdomsutbytet, och det märktes tydligt att hon hade kvaliteter som skulle kunna föra henne långt i politiken.

I sentrumregeringen som leddes av Kjell Magne Bondevik var Marit energi- och oljeminister 1997-2000. Sedan dess har hon haft en rad framträdande positioner inom det norska näringslivet.

Med Marit Arnstad åter i Norges styre kommer det att hända saker, var så säker.

Inga kommentarer: