måndag 14 september 2009

Rumsrena kommunister?

Varför ifrågasätter ingen socialdemokraternas organiserade samarbete med gamla bekännande kommunister?

När det gäller Sverigedemokraterna så är journalistkåren frenetiskt aktiva i själva samarbetsfrågan. Om deras politik skriver man inte lika mycket. Däremot dissikeras i vilken grad andra politiska partier kan garantera att inget samarbete ska ske med SD.

Detta väcker åtminstone två funderingar.

Den ena frågan är om varför det inte sker samma ifrågasättande av samarbete med ett parti där ledande företrädare under årtionden har bekänt sig till den kommunistiska ideologin. Som har hyllat kommunistiska diktaturer, där politiskt fritt tänkande varit förbjudet, och miljontals människor mist livet i arbetsläger, utrensningar, mord och förföljelser.

I Tyskland avhåller sig fortfarande socialdemokraterna för att samarbeta med vänsterpartiet Die Linke i det kommande valet till förbundsdagen. I östra Tyskland har Die Linke rakt nedstigande rötter till det gamla styrande kommunistpartiet i DDR.

Den andra frågan är om när det ska ske en granskning av vilka värderingar som olika politiska partier egentligen står för. Lyfter man fram Sverigedemokraternas värderingar i ljuset så framträder en människosyn som jag är övertygad om att mycket få svenskar delar.

Den samarbetsdebatt som nu avspeglas riskerar att framställa SD som hunsad underdog, vilket tyvärr kan väcka en del sympatiröster. Samtidigt slipper gamla kommunister helt och hållet att stå till svars för vad deras ideologi fått för konsekvenser.

2 kommentarer:

1litenman sa...

Vilka är Sverigedemokraternas värderingar? Varför lyfter du inte fram dom då??

JSMA sa...

Tack för tipset. Det ska jag omedelbart göra.