Förbundskansler Angela Merkel (CDU) tvingades in i en "stor koalition" med socialdemokratiska SPD efter förra valet till förbundsdagen 2005 sedan andra dörrar var stängda. De gröna ville inte styra med CDU, liberalerna sa nej till SPD och ingen ville samregera med uppstickaren Die Linke som har en tung ryggsäck kvar från det gamla östtyska kommunistpartiet.
I gårdagens val straffade väljarna framför allt socialdemokratiska SPD som föll igenom totalt och tappade över 11 procent jämfört med valet 2005 och landar på 23 procent av rösterna. Angela Merkels Union bestående av CSU från Bayern och CDU från resten av Tyskland backade mer beskedligt, med ca 1,5 procent till 33,8 procent, vilket ändå är ett unikt lågt valresultat för detta statsbärande parti.
Men genom liberala FDP:s stora framgångar finns alltså förutsättningar för en borgerlig allians även i Tyskland. De tyska liberalerna, som historiskt har legat på mellan 5 och 10 procent av rösterna, fick nu under Guido Westerwelles ledning ett rekordresultat med 14,6 procent av väljarnas stöd.
Liberala FDP driver bl a frågor om bra villkor för företagande och sänkta skatter med den klassiska parollen "Ihre arbeit muss sich wieder lohnen" - det ska löna sig att arbeta. Men även frågor om öppenhet och integritet står högt på FDP:s agenda och kan bli en knäckfråga i regeringsförhandlingarna. Liberalerna är kritiska till de lagar om ökad övervakning av medborgarna som införts i "kriget mot terrorismen".
Att integritetsfrågorna är stora även i Tyskland visas av att Piratpartiet ställde upp och fick 2 procent av rösterna vilket motsvarar ca 845.000 väljare i det stora landet.
FDP kommer också att vilja ha en annan inriktning på insatserna mot den ekonomiska krisen och har bl a pläderat för åtgärder som premierar mer grön teknik.
Kan det vara en bra idé för de svenska liberala partierna C och FP att studera FDP:s framgångsrecept?
2 kommentarer:
Men Die Grünes 10,7 procent är ju inte heller att förakta. Rekord för dem, tror jag.
Helt klart rekord i ett förbundsdagsval för Die Grünen. Den tidigare toppnoteringen var 8,6 % från valet 2002. Joschka Fischer, en av de mest visionära EU-förespråkarna i Europa. kunde då fortsätta som utrikesminister och vice förbundskansler ännu en mandatperiod.
Skicka en kommentar