Så ser det i alla fall ut nu på tisdagsmorgonen när 99,9 % av rösterna till Stortingsvalet var räknade.
I den regerande vänsterkoalitionen var det Jens Stoltenbergs Arbeiderparti (s) som gick framåt, medan Socialistisk Venstreparti backade lika mycket, med knappt 3 procent. Sammantaget står A-Sp-SV-partierna kvar på knappt 48 procent och tappade ett mandat, fick totalt 86 mandat.
Bland de fyra oppositionspartierna var det Höyre som reste sig något efter sitt förra katastrofval, fick drygt 17 procent och 7 nya mandat. Även Fremskrittspartiet ökade något och gjorde sitt bästa Stortingsval någonsin med 22,9 procent av rösterna.
Liberala Venstre föll dock igenom totalt, tappade två procent och samtliga mandat utom två från Oslo och Akershus ("Oslos län"). Partiledaren Lars Sponheim åker ut ur Stortinget. I norska stortingsvalet krävs fyra procent av rösterna för att få utjämningsmandat, därför kan en mindre procentuell tillbakagång slå så hårt. Å andra sidan hade Venstre inte fått några mandat alls med det svenska systemet, då det finns en fyraprocentsspärr i valet till den svenska riksdagen.
Totalt fick de fyra borgerliga oppositionspartierna ca 49,5 procent, mer än 1,5 procent över regeringspartierna. Men samtidigt tre mandat färre, 83 mandat.
Valdeltagandet sjönk till 73,7 procent, en låg siffra om man jämför med senaste svenska riksdagsvalet år 2006 då 81,9 procent av väljarna gick till valurnorna.
Återstår att se hur de rödgröna i Norge förvaltar sin minoritetsmajoritet.
2 kommentarer:
Bra att du följer med på vad som händer på denna sidan av gränsen. En liten korrigering. Det är 19 utjämningsmandater i Norge sedan förra valet, men systemet är inte helt som det svenska.
Hej!
Sant Iwar, jag skrev lite för hastigt, har nu korrigerat så att jag tror det stämmer.
Det finns som du skriver utjämningsmandat, men det krävs 4 procent för att få del av dem, ikke sant?
Skicka en kommentar