torsdag 24 september 2009

Omedveten (?) självkritik av Rosenberg

Man ska anstränga sig för att vara positiv, det håller jag starkt på. Ändå måste man tillåta sig att vara kritisk då och då. För utan tvivel är man inte klok, som gamle fine Tage sa.

Så när jag idag läser Göran Rosenberg i DN (vars texter annars brukar få mig att oja lite lite lätt) så kan jag faktiskt hålla med om en hel del. Inte just att det är en stor kris för kapitalismen, men att den döljs av PR-konsulter. Inte heller att samhällsklimatet var så mycket renare och sannare 1968.

Men Rosenberg har hittat en viktig kärna i dagens samhällsklimat som han uttrycker väldigt väl.

"I ett samhälle där armador av professionella verklighetsproducenter verkar för att just deras verklighet ska synas för var och en, är det annars lätt hänt att ingen får syn på den verklighet som förenar oss alla. I så måtto är mediesamhället och dess aktörer ett växande hinder för vår förmåga att gemensamt förstå och hantera den kris som fortsatt existerar vare sig vi har fått syn på den eller inte."

Så sant. Och kolumnisten och journalisten Göran Rosenberg är en del av detta växande hinder.

2 kommentarer:

Danne Nordling sa...

Rosenberg har fel. Kapitalismen befinner sig inte inte i kris. Ekonomisk-politiska åtgärder och sociala skyddsnät har förebyggt att revoltstämningar uppstått - inte massiva PR-insatser.

Därför har vi inget nytt 68. Jag utvecklar detta mera i min egen bloggartikel.
/DNg

JSMA sa...

Jag tror inte heller att kapitalismen är i någon avgörande kris, däremot att den globala finanskrisen är något som politiken behöver hantera - och har hanterat ganska framgångsrikt.

Min poäng var att det är lite lustigt att angripa PR-konsulter för att ändra på bilden av vad som "verkligen sker" när man är ute i samma slags ärenden som kolumnist.