måndag 26 oktober 2009

BP mot nya allsvenska äventyr!

Helgens fotbollsresultat gick BP:s väg. Trots svårartad råtorsk mot Glenns son & C:0 är gapet ner till kval och nedflyttning nu fullständigt ointagligt. Brommapojkarna kommer att spela allsvensk fotboll även under 2010.

Hur är det möjligt? Vad har gjort att denna svårt nederlagstippade klubb från Stockholms västra förorter har kunnat klara konkurrensen från betydligt mer meriterade Hammarby, Djurgården och Örgryte?

Ett tydligt svar finns i den egna ungdomsfotbollen. Inget annat lag kan som BP varje år skaka fram supertalanger ur de egna leden. Jag behöver bara skriva Philip Haglund, en av allsvenskans bästa mittfältare. Man tycker nu han varit med i evigheter, men han är bara 22 år.

Andra som gått i BP-skolan är de tekniska underverken bröderna Miiko och Mauricio Albornoz och målvaktsfantomen Kristoffer Nordfeldt. Här behövs inga dyrköpta brassar. Behöver BP värva nytt sker det främst från Stockholmstrakten.

En annan viktig faktor är en stark målproduktion. Efter 28 omgångar har BP skyfflat in 30 baljor, betydligt mer än de tre bottenlagen, och bara tre mål mindre än AIK som leder serien. Philip Haglund, Olof Guterstam och Joakim Runnemo, som alla var med i den förra svängen i allsvenskan 2007, har tillsammans gjort 15 av målen.

Att starten på årets säsong gick riktigt bra är ytterligare en orsak till framgången. De rödsvarta var totaltaggade, koncentrerade och fick marginalerna med sig de första matcherna. Efter fem omgångar hade BP skrapat ihop tre segrar och totalt tio poäng, en tredjedel av poängskörden hittills.

Men det gäller också att ha en bred trupp för att klara en lång säsong. Under 2007 var de många skadorna en av flera orsaker till att BP trillade ur. Även i år har skadorna varit många och långa; Mikael Nilsson, Jon Persson och Andreas Eriksson är några av de nyckelspelare som varit borta under säsongen. Plus många kortare skador. Men truppen har hållit, och på de senaste sju matcherna har BP lyckats kamma hem tre segrar och hålla sig en bit ovan botten.

Nu finns goda förutsättningar för ännu bättre resultat nästa år!

Inga kommentarer: