måndag 5 oktober 2009

Vad lockar i idrotten?

Efter en mycket trivsam helg, som grumlades i slutet av Simon Helg i Bajen som sänkte ärans och hjältarnas lag BP, har jag drabbats av grubblerier. Varför bryr jag mig, liksom många andra, så mycket om dessa männskouppfunna idrottslekar på en gräsmatta?

Hittills har jag kommit fram till en hel radda anledningar. Dessa är till stor del giltiga oavsett om man är aktiv utövare eller engagerad publik.

Lockelsen av det oförutsägbara
En fotbollsmatch, liksom de flesta andra idrottsevenemang, är från början ett oskrivet blad. När domaren blåser till start vet ingen hur det kommer att sluta. Den skyhöga favoriten kan falla igenom som i Emlis varggrop. En slumpartad händelse kan avgöra allt.

Precis som med kärleken och livet självt är en del av tjusningen att facit inte är skrivet på förhand.

Individuell frihet inom givna ramar
Fotboll har, liksom andra idrotter, klara regler som de flesta, utom otrygga huliganer, känner till och respekterar. Tiden för match är fastslagen, liksom planens storlek, hur många som får spela, vilka kroppsdelar som får beröra bollen och hur man ska uppträda mot motståndarlag och domare.

Dessa ramar gör att alla som vill, kan förstå och till fullo njuta av magin i de prestationer som toppidrottsmänniskorna visar upp. Den perfekt slagna 40-meterscrossbollen. Den fullständigt oväntade och avväpnande tvåfotsdribblingen. Den omöjliga räddningen som görs av en ensam och utsatt målvakt.

Gemensamma referensramar och samtalsämnen
Att se, eller spela, själva matchen är inte det enda man får som åskådare eller deltagare. Långt innan matchstart kan man börja fundera och spekulera över hur laget kommer att se ut, vilka chanserna är, vad som är ett rimligt resultat. Liksom analysen efteråt om varför det gick som det gick och hur de kunde och borde ha gått istället.

Och dessa funderingar är det fullt legitimt att dela med likasinnade. Smalltalk på en skön nivå.

Global upplevelse och förståelse
Man kan tycka att det kostar enorma pengar att arrangera OS, Fotbolls-VM och andra världsomfattande arrangemang. Men detta är tillfällen då världens medborgare samlas framför samma TV-bilder och ser länder och elitidrottare mötas i fredlig, öppen tävlan. Vi får en gemensam upplevelse utan att det är ett stort krig eller annan förödande katastrof som genomlidits.

I strävan efter en fredlig, rättvis välmående värld behövs gemensamma mötesplatser.

Osannolika klassresor
Idrotten bygger i grunden på en tydlig meritokrati. Du har ingen fördel av att ha vuxit upp med rika föräldrar i Äppelviken i förhållande till en invandrartjej eller invandrarkille från Rinkeby när du ska ta en plats i BP:s juniorlag. Det är viljan och inställningen på träning och match tillsammans med din talang och vad du faktiskt presterar som är avgörande.

För den som har gåvan, och orkar göra något med den kan detta leda till ett helt nytt liv. Klassresor som också kan inspirera andra och visa att allt är möjligt.

Inga kommentarer: