torsdag 8 oktober 2009

Ge parkvägarna namn!

Stockholm, liksom andra städer, är fylld med gator. Självklart har gatorna namn som vi relaterar till och orienterar oss efter. Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Hantverkargatan, Bergsgatan, Bondegatan. Gatornas namn är en del av stadens identitet.

Men det finns en mängd andra småvägar, stråk, parkvägar som är helt namnlösa. Långt borta i Hässelby där jag bor dräller det av dem. Många barn kan ta dessa slingrande historier hemifrån till dagis eller skolan utan att behöva korsa en endaste bilväg.

Promenadvägarna är fria från buller, ofta omgivna av grönska och har ett lugnt tempo. Ofta är de ändå det snabbaste sättet att ta sig mellan olika delar av en stadsdel.

Men namnlösa är de. Och är man inte förtrogen med omgivningarna eller har bärbar GPS tillgänglig kan det bli svårt att orientera sig. Jag brukar ta en cykeltur till det närliggande Viksjö då och då, och kan bli helt lost i parkvägarnas onamnade värld.

Varför inte utlysa namntävlingar för att ge dessa blodomlopp i förorterna egna namn? Vilken möjlighet att skapa ett engagemang för en starkare lokal identitet.

Inga kommentarer: