Hur väljs då pristagaren ut? Ja, den litterära kvaliteten ska naturligtvis vara avgörande, men smaken är nu som... Hur många gånger man varit nominerad kan spela viss roll. Nobel har ett uttryckligt förbud mot att ta nationella eller politiska hänsyn, men även på Svenska Akademiens hemsida medger man att sådana hänsyn tas.
Jag har roat mig med att titta på hemvisten för litteraturpristagaren de senaste 10, 25 respektive 50 åren. En pristagare från Europa är det vanligaste vilket tidsperspektiv man än väljare. En europé har dock fått priset 7 av de senaste 10 åren, vilket rent statistiskt gör det mindre sannolikt att det blir en europé i år.
Särskilt britterna lär få det svårt. De har haft pristagare nästan vartannat år under 2000-talet. En viss kompensation för dålig utdelning tidigare?
USA hade en hyfsad andel för några decennier sedan, men har kammat noll på sistone. Senaste amerikanen var Toni Morrisson 1993. Kanske kan det vara god timing att låta en amerikan få priset i år, med Obama och allt - och kanske för att i efterhand lindra Horaces smädelser av den amerikanska kulturen förra året.
Afrika har fått fyra pris de senaste 25 åren, varav tre mellan 1986 och 1991 i ett liknande flow som britterna haft nyligen. Senaste var den mystiske Coetzee 2003, så denna kontinents statistiska chanser är svårbedömda. I så fall sägs algeriska Assia Djebar vara ett starkt namn.
Israel är ju ett spännande och kontroversiellt, samtidigt litet land, som endast fått ett delat pris de senaste 5o åren. Bör nog ligga bra till.
Det har varit pinsamt ont om kvinnliga pristagare rent generellt. Fem de senaste 25 åren och 2 de senaste tio åren. Helt fel ur ett genusperspektiv.
Så jag skulle inte bli förvånad om det blir en amerikansk kvinna - Joyce Carol Oates.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar