onsdag 21 oktober 2009

Panik stoppar inte SD

Det är ett tragikomiskt herrans liv runt Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson just nu. Aftonbladet har skapat en önskesits för SD, inte främst genom att publicera en debattartikel av Åkesson, utan på den lilla medieorkan man blåst igång runt artikeln.

I samma tidning och efterföljande dagar öses anklagelser och nedlåtande omdömen över Åkesson och SD på förtäckt nyhetsplats och på löpsedlar. Olika experter jagas upp för att hitta luckor i resonemanget så att bladet kan publicera "Fel, Fel, Fel, Fel, Fel!". Ledarna för riksdagspartierna hetsas i vem som kan ta mest avstånd från hur förfärlig artikeln, Åkesson och SD är, och de hänger till stor del med i detta race.

Och vips får Jimme Åkesson sitta och spela utstött i TV:s morgonsoffa.
"Ju mer buller och bång, desto bättre för Sverigedemokraterna, som statsvetaren Marie Demker så träffande uttrycker det.

Det känns som att sitta och läsa en illa skriven saga som passar SD perfekt.

- Titta, dom där människorna har röda näsor, hojtar den lilla vanartiga pojken. Jag tycker inte om dom som har röda näsor. Dom gör mig rädd. Jag vill att dom ska åka härifrån.

- Tyst med dig, skriker pappa. Det är inget fel på människor med röda näsor.

- Skäms på dig, ropar mamma. Näsorna är inte alls så röda, du har helt fel. Fel, Fel, Fel!

- Vet hut unge, mästrar skolfröken. Du får inte vara rädd!

I förra valet förde alliansen en mycket intressant debatt om utanförskapet och hur detta skulle kunna minskas. En genomtänkt diskussion som väckte människors engagemang på ett positivt sätt.

Många av de som redan röstat på SD har del av det utanförskap som diskuterats, visar bl a SVTs undersökning av väljarkåren i EU-valet. Lågt förtroende för politiker, många arbetslösa, sjukskrivna och lågutbildade fanns i SD:s väljarkår.

Utveckla debatten om hur utanförskapet kan minskas och hur fler kan bli delaktiga i samhällsgemenskapen. Det är mycket bättre än att tävla i vem som är mest arg på Jimmie Åkesson.

Inga kommentarer: