Det blev varken majoritet för borgerligt styre, koalition mellan socialdemokrater och gröna eller socialdemokrater, gröna och liberaler. Och Die Grünen i Saarland väljer bort ett samarbete där vänsterpartiet Die Linke, allierade med gamla östtyska kommunister, ingår.
Detta känns kanske långt borta från Sverige, där rikspolitikens två huvudalternativ alliansen och de rödgröna formerar sig mer och mer. Men det finns faktiskt en hel del samarbeten mellan alliansen och miljöpartiet också i svensk politik.
- I Skåne styr alliansen och miljöpartiet tillsammans i den s k "femklövern" sedan valet 2006. Den styrande femklövern har en gemensam hemsida i form av en blogg. Miljöpartiets regionråd Anders Åkesson är en drivande ordförande i folkhälsoberedningen.
- I Halland ingår miljöpartiet i den styrande majoriteten, trots att allianspartierna har stor majoritet på egen hand. Samtidigt finns klart samarbete med den socialdemokratiska oppositionen, t ex avseende Vårdval Halland.
- Den anrika staden Borås styrs sedan flera mandatperioder av en sexpartikonstellation med alliansen, miljöpartiet och det lokala partiet "Vägvalet".
- I Västerås styr den s k Västeråsalliansen med m, c, mp, fp och kd. Västeråsalliansen bildades redan före valet 2006. Miljöpartiets kommunalråd Anders Porswald är ordförande i miljö- och konsumentnämnden och tekniska nämnden.
- Landstinget i Västmanland styrs av allianspartierna, miljöpartiet och sjukvårdspartiet . Thomas Wihman är landstingsråd för miljöpartiet med särskilt ansvar för bl a miljö och folkhälsa.
Detta är några exempel på landsting och kommuner med ett sammantaget ganska stort befolkningsunderlag där alliansen och miljöpartiet hittat varandra. I ett antal frågor som rör klimat, valfrihet, friskolor, småföretagande och lokala lösningar borde det inte vara så förfärligt långt avstånd mellan alliansen och miljöpartiet.
Så vem vet vad som kan hända i riksdagen 2010 om inget av blocken vinner en självklar seger.
1 kommentar:
Heja Saarland och Skåne.
Skicka en kommentar