söndag 26 oktober 2008

Ljuvliga kval

Brommapojkarna, Europas största fotbollsklubb, trillade ju ut ur allsvenskan förra året efter att ha varit där första gången och nosat på hetluften. Det blev en tät historia där Trelleborg tog hem spelet trots att BP spöade djurgårdarna både i premiären och säsongsavslutningen och därmed styrde vart det allsvenska guldet till slut skulle hamna. I Götet...

I år fanns det både högt ställda förväntingar ocb många frågetecken för rödsvarta BP, nu åter i superettan. Klubbledningen låg ganska lågt och satte upp målet "top 5". Tränaren Kim Bergstrand kom med nya idéer och en 4-2-3-1-uppställning. På försäsongen vann BP över AIK från förtorten Solna for the first time ever. Men sen började problemen...

Vi som följer BP nära var inte så oroliga trots att en rad meriterade spelare med Guterstam och Poppen som klaraste namn försvunnit. Det finns ju så många bra spelare. Men så blev både den geniala speluppläggaren Imad Chhadeh och anfallsdynamon Micke Nilsson långtidsskadade. Albin Ekdahl drog till Juventus och snart drabbades även spelmotorn Philip Haglund av en svår skada.

På de sex inledande matcherna hade BP inte en enda seger. Skulle vi rasa rakt igenom till en träskigare division? Våren 2008 var en sann prövning för alla med klappande BP-hjärtan.

Så kom hösten, och senhösten, och de rödsvarta kämparna hade äntligen hittat melodin. Världens bästa fotbollsskola hade producerat nya spelfärdiga talanger i form av bröderna Albornoz. Nordfeldt började agera vägg i målet. Youssef lekte på kanten. Runnemo och Hagernäs började trycka in bollarna. Och Haglund kom tillbaka.

I går var det sista chansen. Assyriska och Häcken hade fördel och kunde hålla undan vid segrar. BP hade vilt fajtande Degerfors, påhejade av självaste Ralf Edström, som gäster på Grimsta. Och det började tufft. Plupp, plupp, så hade Assyriska och Häcken tagit ledningen i sina matcher samtidigt som BP inte hittade spelet. Urk!

Men så slog kapten Jon en av sina många fin-fina frisparkar och fram kommer Hagernäs från ingenting och tjoffar in ett ledningsmål. Hoppet tänds...Och efter paus nervar lokalkonkurrenterna Assyriska ihop i Södertälje mot härliga Ängelholm som både kvitterar och gör segermål. Hagernäs fixar 2-0 till BP av bara farten och spelkommentatorn rusar ner till sidlinjen och börjar vråla i mikrofonen att "nu är det kval".

Och så blir det. Ett nytt allsvenskt kval för BP! Troligtvis mot bohuslänska Ljungskile. Ljuva minnen från 2006 tränger sig på, när vi mötte ett annat allsvenskt västkustlag (Häcken) i kvalet och vann med 2 gånger 2-1. Nu gäller det att våga språnget!

Inga kommentarer: