Vårt östra grannland har haft kommunval i helgen - ett val som resulterat i en hel del förändringar i de politiska styrkeförhållandena. Du kan läsa en sammanställning av valresultatet här.
Det finländska valsystemet skiljer sig från det svenska genom att man röstar i första hand på person, och om denna person inte kommer in tillfaller rösten partiet så att en annan person kan bli invald. Det finns sedan länge tre dominerande partier; Centern, som har statsministerposten, samlingspartiet (liknande moderaterna) som regerar ihop med bl a centern och socialdemokraterna som nu är i opposition. Alla dessa byts om att regera med varandra och har oftast mellan 20 och 25 procent vardera av rösterna.
De stora segrarna i valet är de populistiska partiet Sannfinländarna, med röstmagneten Timo Soini i Eso kommun nära Helsingfors. Partiet, som anklagas av de andra för att röstfiska i främlingsfientliga vatten, ökade från ca en enda procent i förra kommunvalet till 5,4 procent. Så har då Finland liksom många andra europeiska länder (t ex Danmark och Norge) fått ett växande högerpopulistiskt parti.
Bland de stora partierna gick samlingspartiet fram något och kan nu stoltsera med att vara största parti. Socialdemokraterna förlorade sin position som nummer ett och centern rasade ned till tredje plats och klarade nätt och jämnt tjugoprocentsstrecket. En besvärlig sits för centerns statsminister Matti Vanhanen som nu lett partiet i upprepade förlustval. Centern förlorade mest i sina starka fästen Lappland där man minskade från 45 till 37 procent och Uleåborg där det gick nedåt till 41 procent av rösterna.
De gröna fortsätter att öka sin styrka, inte minst i Helsingfors där man gick om socialdemokraterna och blev näst största parti med över 23 procent av rösterna. Totalt i landet gick de gröna om vänsterförbundet som fjärde största parti.
Partiet för de svenskspråkiga, svenska folkpartiet, hade det tufft och landade på en halv procents minskning till 4,7 procent. Men fortfarande har partiet mellan 50 och 90 procent i ett antal svenskspråkiga kustkommuner.
Kommuvalet har ingen direkt inverkan på regeringssammansättningen, men Vanhanen lär nu få det svettigare i samverkan med Jyrki Katainens nykaxiga samlingspartister.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar