torsdag 16 oktober 2008

Tired vs Tensed

Vaknade mitt i oktobernatten av en efterhängsen hackhosta som inte ville ge sig. Efter att ha snurrat runt i bingen massor av varv som en rastlös chihuahua lufsade jag upp och slog på CNN. Obama och McCain var i full gång i sista TV-debatten inför presidentvalet.

Kandidaterna gav väldigt olika intryck. Obama var cool, orubblig, sävlig och gav ett lite trött intryck - "har vi inte diskuterat detta hundra gånger förut..."? Men har han ett mäkta sött smile och en behaglig, djup röst.

McCain var på krigsstigen - het, ivrig, spänd och nästan lite stirrig, full av attacker på Obamas politik och person. När Obama talade grinade McCain som om han höll på att svälja en stor citron utan att det skulle märkas.

Båda verkar bottna i opinionsläget. Ledaren Obamas strategi var att sitta still i båten, inte reta upp någon, inte hetsa upp sig, inte göra misstag. Han talade till och med väl om Sarah Palin.

McCain som ligger efter ville förändra scenen, slå in kilar i Obamas trovärdighet, visa sig full av energi. Och tog helt avstånd från partipolaren George W Bush.

Sakpolitiskt är det ingen klar favorit för en mittenorienterad svensk. McCain verkar tydligare när det gäller frihandel och friskolor. Obama mer hemtam i miljö- och sjukvårdsfrågor.

Nu tycks vägen ligga öppen för Barack Obama. Han och demokraterna gynnas dessutom av den finansiella krisen. Det som kan ge en turnaround för John McCain kan vara en stor utrikespolitisk kris eller, gud förbjude, the Bubba vote.

Inga kommentarer: