torsdag 18 september 2008

Alla danskar över mitten?

Våre dejlige nabor tvärs över sundet har haft en borgerlig minoritetsregering ett bra tag, där Anders Fogh-Rasmussen från det liberala landsbygdspartiet Venstre styr tillsammans med Det Konservative Folkeparti och med passivt stöd av det populistiska Dansk Folkeparti i Folketinget.

Trots stora framgångar för Socialistisk Folkeparti i valet 2007 och Ny Alliances intrång i tinget har regeringen bestått. Men nu börjar nya brisar fläkta i dansk politik.

Pia Kjærsgaard från Dansk Folkeparti som inte fått komma in i regeringen verkar nu tröttna och öppnar för ett samarbete med socialdemokraterna. "Jag vill inte avvisa någon parlamentarisk möjlighet" säger Kjærsgaard.

Samtidigt visar den senaste opinonsmätningen från Catinet att det ledande borgerliga partiet Venstre börjar tappa mark och för första gången på länge får finna sig att vara nummer två efter socialdemokraterna.

Men även Venstre kan finna nya vägar. I den traditionella rödare huvudstaden Köpenhamn har socialdemokraterna under ledning av den färgstarka exminsitern Ritt Bjerregaard övergivit sina kaxiga vänsterkamrater och inlett ett samarbete med de borgerliga som bl a innefattar sänkt kommunalskatt.

Det är en påtaglig dynamik i dansk politik -på gott och ont.

Inga kommentarer: