onsdag 24 september 2008

Poor Goordon

15 months of hard Labour. Det är vad den brittiske premiärministern och labourledaren Gordon Brown redan har bakom sig vid Labours partikonferens i Manchester. Hårt ansatt för sin bleka ledarstil, med förödmjukande förluster i fyllnadsval och rekordlåga opinionssiffror pekade media ut att Brown på kongressen skulle behöva hålla sitt livs tal.

Och vad gjorde han? Försökte kombinera en lightamerikansk framtoning med traditionalistiska politiska tongångar. Som en Michelle Obama fick hans fru Sarah komma in och introducera honom - och sedan påstod Gordon att han vill hålla sin familj utanför politiken.

Han travesterade både Barack Obama; "This job is not about me- It's about you" och Sarah Palin "I didn't come to London because I wanted to join the establishment, but because I wanted to - and want to - change it". Samtidigt postionerade han sig till vänster om Blairismen med angrepp på marknadens "reckless speculation". Vissa kommentatorer på vänsterkanten konstaterade nöjt att han framträtt som "Red Gordon".

Det är förvisso inte lätt att efterträda en av europeisk politiks största politiska ledare genom tiderna, Tony Blair. Tony är den ende labourledaren som vunnit tre parlamentsval i rad, regerat tio år, förändrat labourpartiet i grunden och förenat Thatchers frihets- och marknadsreformer med en solid välfärdspolitik.

I bästa fall kan Gordon hoppas på att göra en John Major, att rida på den position företrädaren skapat och vinna en nådeperiod. Men mer troligt är att den mittenprofilerade Toryledaren David Cameron snart är britternas nye premiärminister.

1 kommentar:

Michaelsdöttarna sa...

BBC har dedikerat hela morgonen till Gordon och Labours konferens, med särskild fokus på Transport Secretary Ruth Kellys beslut att lämna sin position. Trots att hon insisterar på att det är för hennes familjs bästa hon avgår menar pressen att hon gör det i protest med Gordon och partiets motgångar. Den mannen verkar aldrig vinna sin kamp.